Продължават разпитите на министри в оставка в следствието, чакат и Борисов
Продължават разпитите на министри в оставка в следствието, чакат и Борисов / БГНЕС, архив

Продължават разпитите на министри в оставка в Столичното следствие. Първи пристигна бившият социален министър Ивайло Калфин. След него в Следствието влезе министърът в оставка Николай Ненчев.

След като Ненчев вчера беше разпитан за бартера с ваксините между България и Турция, днес му бе повдигнато обвинение по договора с Полша за ремонта на изтребителите МиГ 29.

По непотвърдена информация в 13.00 ч. се очаква в Следствието да пристигне и премиерът в оставка Бойко Борисов.

Във вторник през в столичното следствие минаха на разпит вицепремиерът и образователен министър в оставка Меглена Кунева, вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова, военният министър в оставка Николай Ненчев и министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. Всички те обясниха, че са питани как е взето решението за турските ваксини на подпис и дали действително под решението стои техният подпис.

Министрите от кабинета трябва да отговарят как се вземат неприсъствено решения на Министерски съвет. Разпитите се налагат, тъй като решението за турските ваксини е взето само на подпис.

Изчакали да минат изборите, за да повдигнат обвинения на Москов

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова вече съобщи, че всички министри ще бъдат викани на разпит относно турските ваксини. От понеделник здравният министър в оставка Петър Москов е с три обвинения, заместникът му Адам Песенски - също стана обвиняем. И двамата са с мерки за неотклонение "подписка".

Министрите в оставка на разпит в Столичното следствие

В началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с бартера на ваксини между България и Турция. През 2015 г. страната ни получи 100 000 дози петвалентна ваксина "Пентаксим" като дарение от Турция. В замяна България се задължи да дари на турската страна 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), произвеждани у нас.