/ БТА
С протест пред Министерството на околната среда и водите природозащитници изразиха недоволство от решенията във ведомството под ръководството на служебния ресорен министър. Акцията бе организирана от коалиция "За да остане природа в България".

Георги Димитров

Протестиращите смятат, че липсва воля за справяне с проблемите в сектора в полза на природата. Поводът за това мнение е решението на Националния съвет по биологично разнообразие отпреди седмица, свързано с приемането на природозащитни цели, касаещи и изграждането на автомагистрала "Струма".

БТА

Природозащитниците твърдят, че е приет проект на частна консултантска фирма, вместо на изготвено от учените предложение.

Освободиха директорите на парковете „Рила“ и „Пирин“

"Новият национален съвет по биологично разнообразие към МОСВ (в който действащи природозащитни организации бяха заменени със Съюз на ландшафтните архитекти, които са озеленители, без отношение към редки и защитени видове, и Натура 2000) обезсмисли месеци работа и отхвърли предложението на научната общност, за сметка на предложение, разработено от частна консултантска компания и така отложи отново за неопределено време решението на казуса с магистрала Струма", заявяват природозащитниците. 

БТА

За БТА бившият вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите в кабинета "Петков" - Борислав Сандов, обясни, че по негово време министерството се е водили изцяло съобразно европейските изисквания за опазване на дивата природа. Природозащитниците не са съгласни също с кадровите решения в министерството. Един от примерите, който посочват, е освобождаването на директора на дирекция "Национален парк Рила" Владимир Милушев.

Георги Димитров

Представител на МОСВ заяви на демонстрантите, че служебният министър може да се срещне с техни представители, но те отказаха .Вместо това обаче природозащитниците започнаха да скандират "Мафия".

Георги Димитров

Георги Димитров

БТА