ПРИКЛЮЧИ УЧИТЕЛСКАТА СТАЧКА!
ПРИКЛЮЧИ УЧИТЕЛСКАТА СТАЧКА! / снимка: Sofia Photo Agency
Учителската стачка приключи. Учениците ще са в класните стаи на 6-ти ноември, вторник. Стачката продължи 6 седмици.

Ефективната учителска стачка започна на 24-ти септември и продължи точно 30 учебни дни. През това време синдикати и правителство преговаряха почти ежедневно, като всяка от страните на няколко пъти предлагаше свой проект за споразумение. До подписването на окончателен вариант така и не се стигна.

Въпреки че синдикатите обявиха, че стачката спира от понеделник, на практика децата ще влязат в класните стаи във вторник, 6 ноември. Понеделник е неучебен ден заради втория тур на месните избори в неделя.

Синдикатите казаха още, че запазват стачната готовност. Според говорителя на стачния комитет Николай Николов, ако правителството не спази обещанието си и от догодина заплатите на преподавателите не се повишат, отново ще има протести и стачка.

Просветният министър Даниел Вълчев вече разписа повишение на заплатите от първи ноември с 80 лева, като така средната брутна заплата става 524 лева. От юли догодина средната брутна работна учителска заплата трябва да стане 650 лева без диференцираното заплащане.

При постъпване на работа младите учители ще получават за труда си вече не по-малко от 450 лева, а не както до сега 299, обеща още Вълчев.

Стана ясно още, че преподавателите ще направят национален митинг в деня, в който в Народното събрание ще се обсъжда бюджета за следващата година.

Синдикатите настояват и за срещи следващата седмица с парламентарните комисии по образование и по бюджет и финанси. По-рано през деня депутати от тези комисии казаха, че вече са поканили синдикатите на разговори.