Ако дойде студ, стане поледица и падне мъгла, то ще се пристъпи към преместване на зеления коридор за пазаруване на пенсионерите следобед. Това стана ясно от думите на здравния министър.

Проф. Костадин Ангелов посочи, че сегашната ограничителна мярка от 8 до 10 сутринта за хората над 65 години подлежи на тестване в момента и в крачка ще се изчистят недостатъците й. Предварителната анкета е показала, че поне 10% от хората не одобряват сегашния ограничителен час за ходене по магазините.

Ограничителната мярка е въведена, "защото те са най-уязвимите. Те са тези, които са най-дисциплинираните и най-много се пазят. Когато сложим двете мерки една върху друга - маските, нещо което те фанатично пазят, и като сложим зеления коридор за пазаруване, те ще бъдат защитени, аргументира се проф. Ангелов.

"Ако времето стане лошо, този час ще бъде преместен следобед", обеща той. Но подчерта, че по време на обсъждането, най-голям консенсус е бил постигнат за часовия пояс от 8 до 10 сутринта.

"Ако има струпване пред аптеките и магазините, ще го разширим по време", обеща още той.

Той даде и абсурден пример, че не пускали складови работници на възраст над 65 г. на работа в часовия диапазон след 10.00, като е получил сигнал за случая. "Говорим за складови помещения, не за магазини, няма логика", уточни Костадин Ангелов.

"Очакваме да имаме и затруднение в малките населени места. Там се доставят хранителни продукти в по-късен час. Има населено място, където карат хляба в 10.30 за цялото село", добави ангелов и уточни, че на такива места часовият график може да се промени след обсъждане с кметовете.

"Ако видим, че е необходимо да бъде разширен диапазонът, той ще бъде разширен. Има различни мнения - едни казват, че спят до 10, други казват, че от 2 до 4 си почиват, трети казват, че предпочитат да е сутрин. Има хора, които ходят на работа, те пък настояват да ходят в това време по магазините.

Мерките затова са ограничителни, защото лишават от дадена свобода, от свобода на придвижване. Те имат само медицински цели. Със сигурност ще има български граждани, които ще бъдат затруднени", предупреди здравният министър.

"От анкетата 10% не бяха съгласни, това са 200 хил. души от 2 милиона. Разбира се, ако тръгнете вие с камерите и микрофоните, сигурно пак ще покажете несъгласни. Ще доизглаждаме мярката със спецификите на отделните общини", обеща здравният министър.

В отговор на въпроса за заверките на книжките на възрастните хора, които са хронично болни и получават безплатни лекарства, и трябва да висят пред кабинета на личния си лекар всеки месец, министър Ангелов каза, че този въпрос вече е обсъден и се действа по него.