Президентът върна Закона за автомобилните превози
Президентът върна Закона за автомобилните превози / netinfo

Президентът Георги Първанов наложи вето на някои от разпоредбите от Закона за автомобилните превози, приет от Народното събрание на 14 септември.

Държавният глава оспорва онези тестове от закона, които се отнасят до разрешаването на нощни пътувания при ученическите екскурзии.

Според президента изключването на административно-наказателна отговорност за лицата, които извършват или разпореждат трансфери извън светлата част на денонощието, пречи на компетентните контролни органи в прилагането и спазването на закона.

Така на практика се създава възможност да не се изпълнява конституционното задължение за закрила на децата от страна на държавата и обществото, смята Георги Първанов. В мотивите му за налагането на вето той изтъква, че новият член 29 б създава различни задължения за българските и чуждите превозвачи и затова новите законодателни решения може да се разглеждат и като проява на лобизъм от страна на заинтересовани кръгове.

Президентът изразява надежда, че при новото обсъждане на закона ще се намерят решения, които да отговорят на обществените очаквания.