/ БГНЕС
От 11.30 часа в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София президентът Румен Радев ще открие документалната изложба „80 години от спасяването на българските евреи“. Почетен гост на събитието ще бъде известният историк и общественик от Израел проф. Михаел Бар-Зоар.

В изложбата са включени експонати от фонда на Националната библиотека, както и наградите, с които посмъртно е удостоен цар Борис III от международните еврейски организации, сред които Световният еврейски конгрес и Лигата против поругаването.

От 12.15 часа държавният глава Румен Радев ще участва в церемония по поднасяне на венци пред Паметните плочи на спасителите на българските евреи до катедралата „Света София“. На церемонията ще присъстват представители на изпълнителната власт, дипломати, представители на академичните среди, на еврейската общност и граждани.

Събитията от програмата на Националния инициативен комитет за отбелязване на 80 години от спасяването на българските евреи през Втората световна война се провеждат под патронажа на президента Румен Радев.
Прессекретариат на държавния глава