/ БГНЕС
Президентът Румен Радев направи първи коментар за посещението на премиера Кирил Петков и българска делегация в Република Северна Македония. 

"Всяка стъпка, която води до задълбочаване на нашите отношения, трябва да бъде подкрепяна. Има много позитивни сигнали от това посещение. Надявам се, обаче, наред с всички усилия за подобряване на свързаността, за инвестиции, икономика и сътрудничество, да не забравяме основните въпроси, които трябва да бъдат решени и реално ще отключат вратата за начало на преговорите на страната", посочи Радев. 

Той отново изтъкна вписването на македонските българи в конституцията наравно с другите части от народи, като защита на техните права и даване на възможност за тяхното пълноценно интегриране в културния, икономическия и политическия живот на страната, както и прекратяване на езика на омразата и на всякакви посегателства върху българската история и култура.

„Надявам се, че държавното ръководство на РСМ ще прояви мъдрост и политическа смелост час по-скоро тези проблеми, особено с правата на македонските българи, да бъдат решени, за да може наистина да започнем да градим едни пълноценни отношения, за да можем да "отворим вратата" за начало на преговори за членство. Като отговорен член на ЕС ние трябва да интегрираме не проблеми, а партньори“, добави президентът.

В отговор на въпрос за среща с Кирил Петков вчера, Радев каза, че премиерът го е запознал с резултатите от посещението си в РСМ.

„Всякакви твърдения, че ако България поиска равноправие на македонските българи, вписано в конституцията, от своя страна като реципрочност РСМ може да поиска македонско малцинство в България, са абсолютно несъстоятелни“, заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос.

„Нашите конституционни уредби са коренно различни. Българската конституция предвижда закрила на индивидуални права, докато македонската конституция се основава на защитата на колективни права на части от народи“, посочи още държавният глава.

„Вчера казах какви промени трябва да видим, ако отворим Конституцията, тя не може да се отваря всеки път“, коментира президентът Радев в отговор на въпрос за конституционни промени.

„Сами знаете колко пъти тя е отворена, и то основно за промени в съдебната власт. Затова вчера акцентирах, че в основата на Конституцията стои човекът и неговите права. Разбира се, всички очакваме да направим такива промени, с които да имаме ефективна и отговорна прокуратура, но не само това. Има и други промени, които трябва да направим, вчера споменах някои от тях“, каза Радев.

Той коментира, че за отварянето на Конституцията трябва да има консенсус, дебат, обществено съзряване, че тези промени са необходими и, най-важното, трябва да има и парламентарно мнозинство. Дебатът е назрял, отговори президентът на въпрос дали според него е дошъл моментът за отварянето й.

Попитан за коментар на призива в декларация на управляващата коалиция главния прокурор да подаде оставка, президентът Радев каза, че за да има законови и конституционни промени, трябва да има ясно изразена политическа воля. Приемам тази декларация като необходимата политическа воля, за да се стартират и законовите и конституционните промени, посочи той.

"Бягство от истината", беше коментарът на президента, попитан как приема напускането от ГЕРБ вчера на пленарната зала, докато произнасяше обръщението си.

Президентът Румен Радев участва днес в церемония за първа копка на новостроящ се православен храм "Св.Патриарх Евтимий Търновски" в столичния ж.к."Люлин".