Президентът Румен Радев с първи назначения
Президентът Румен Радев с първи назначения / снимки: БГНЕС

Президентът Румен Радев подписа първите си укази като държавен глава, съобщиха от прессекретариата на президента.

Той назначи Димитър Стоянов за свой главен секретар, за началник на кабинета си избра Иво Христов, Надя Младенова ще поеме поста на началник на кабинета на вицепрезидента Илияна Йотова, Емилия Друмева ще е секретар по правни въпроси, а Атанас Кръстин ще бъде секретар по външна политика.

Първи работен ден за новия президент

С други свои укази Радев назначи Илия Христозов за съветник по икономика и инвестиции, Невянка Кънева за съветник по правни въпроси и Николай Копринков за съветник по вътрешна политика и гражданско общество.

От указ, подписан от Радев, става ясно, че Президентството ще се състои от администрация и съвети, които да подпомагат държавния глава при изпълнението на правомощията им.

Администрацията на президента включва главен секретар; началник на кабинета на президента; началник на кабинета на вицепрезидента.

Президентът Румен Радев встъпи в длъжност (СНИМКИ/ВИДЕО)

Президентът ще има секретар по външна политика; секретар по българското председателство на Съвета на ЕС-2018; секретар по сигурност и отбрана; секретар по правни въпроси; секретар по правни въпроси и антикорупция; секретар по духовност и култура; секретар по регионално развитие; секретар по икономика и инвестиции; секретар по социални политики и здравеопазване; секретар по образование, наука и иновации; секретар по вътрешна политика и гражданско общество; секретар за връзки с медиите.

В Администрацията на президента работят и пет комисии - Комисия по българско гражданство; Комисия по помилването; Комисия по предоставяне на убежище; Комисия по опрощаване на несъбираеми държавни вземания; Комисия по наименуване на обекти с национално значение и населени места.

СНИМКИ: Новият стопанин на „Дондуков" 2

Към Администрация на президента се създават и пет съвета - консултативни органи, които ще участват при вземането на решения, формирането на позиции и становища, както и при предприемане на инициативи в конкретни области на обществения живот: Съвет "Външна политика, сигурност и отбрана"; Правен съвет; Съвет "Духовност и култура"; Съвет "Икономическо и социално развитие" и Съвет "Образование, наука и иновации".

Президентът Румен Радев с първи назначения
netinfo

С указ президентът Румен Радев възлага на вицепрезидента Илияна Йотова възможността да дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него; предоставя убежище; упражнява право на помилване; както и по чл.98, т.7 от Конституцията на Република България, по Закона за българите, живеещи извън Република България.