/ БТА
Президентът Румен Радев удостои посланика на Обединените арабски емирства у нас Султан Рашид Алкайтуб Алнуайни с орден „Мадарски конник“ първа степен.

посланик ОАЕ
БТА


Дипломатът получи висшето държавно отличие за своите заслуги за развитието на двустранните отношения между България и ОАЕ.

България високо цени приятелството с Вашата държава и народ. Гледаме напред в бъдещето да засилим нашите ползотворни отношения, каза държавният глава Румен Радев в свое слово. Той подчерта, че е удовлетворен от интензивното развитие на отношенията между България и ОАЕ и посочи, че страната е важен стратегически партньор в региона на Близкия Изток.
 

посланик ОАЕ
БТА

Държавният глава поздрави посланика и за организираната конференция в ОАЕ КОП-28, където по думите му е демонстрирана не само добра организация, а и лидерство и отговорност. Въпреки че Вашата страна е една от най-богатите на изкопаеми горива, вие показахте изключителна отговорност в развитието на зелени технологии, в добиването на зелена енергия, отбеляза Радев.

Той подчерта, че вече сме партньори в една изключително важна декларация – декларацията за утрояване на ядрените мощности до 2050 г. Нашите страни могат да сътрудничат изключително успешно, посочи държавният глава.

посланик ОАЕ
БТА


Нашите два приятелски народа продължават да развиват изключително специални отношения на всички нива, основани на съвместно сътрудничество, на разбиране и уважение, каза посланик Султан Рашид Алкайтуб Алнуайни.

Той посочи, че в ролята му на посланик е имал възможност да работи с всички институции и заяви, че оценява подкрепата на всички нива. През 2022 г. президентът Радев посети нашата страна, което откри нови врати и възможности за диалог и сътрудничество, за допълнително развитие и задълбочаване на отношенията между ОАЕ и България, отбеляза посланик Султан Рашид Алкайтуб Алнуайни.