Президентът очаква темата за СРС-тата да се реши веднъж завинаги
Президентът очаква темата за СРС-тата да се реши веднъж завинаги / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Президентът очаква темата за СРС-тата да се реши веднъж завинаги
64516
Президентът очаква темата за СРС-тата да се реши веднъж завинаги
  • Президентът очаква темата за СРС-тата да се реши веднъж завинаги

Темата „СРС-та" веднъж завинаги трябва да се реши. Такава позиция изрази държавният глава Росен Плевнелиев във връзка с предстоящото преструктуриране на институциите в сектор „Сигурност". Президентът заяви, че подкрепя реформите и скоростта, с която те се извършват. Налагането на по-голям контрол над службите е належащо, коментира президентът, но посочи, че въпросът за изваждането на ГДБОП от МВР се нуждае от по-сериозен и задълбочен дебат.

Според държавния глава новото правителство има право на своите 100 дни доверие, в които да станат ясни реформаторските му намерения. Плевнелиев определи казуса със СРС-тата като сериозен проблем, който е създал многобройни поводи за скандали през последните 20 години.

„Големият въпрос е дали тези реформи, които се подготвят по отношение на Закона за СРС-тата, както и в МВР, посочват пътя напред - към по-голяма ефективност, към по-малко скандали и по-добре работещи институции в интерес на гражданите. Лично аз дълбоко вярвам, че темата "СРС-та" веднъж завинаги трябва да се реши и се радвам, че тази тема е на дневен ред в парламента", каза Плевнелиев.

Въпреки, че законовите поправки, които се занимават с изваждането на ключовата дирекция ГДБОП от МВР, миналата седмица бяха приети на първо четене от депутатите, Плевнелиев призова за по-сериозен разяснителен дебат по темата.

„Ролята и мястото на ГДБОП - къде точно трябва да бъде намерена и как да бъдат позиционирани. Има аргументи „за", има аргументи и „против". Ще се радвам много на задълбочен дебат в парламента. Нека да се чуе професионалната гилдия, нека да се чуят и нашите партньори в чужбина", заяви още Плевнелиев.

Според президента трябва да се изясни посоката, в която върви реформата в сектора „Сигурност" - дали ДАНС ще бъде контраразузнавателна служба или такава с чисто полицейските функции. Държавният глава коментира още веднъж и темата за тютюнопушенето: „Лично аз съм категорично против връщането на какъвто и да е било по-креативен режим по отношение на темата тютюнопушене в България. Една добре свършена реформа не би следвало да бъде ревизирана".

Във връзка с многобройните скандали, на които станахме свидетели в първите дни от работата на новия парламента, президентът изрази присъщия си оптимизъм. Според него политиците ще намерят баланса и ще коригират поведението си, тъй като българските граждани не заслужават подобно отношение.