Преподаватели предлагат решение на проблема с изтичането на медицински кадри
Преподаватели предлагат решение на проблема с изтичането на медицински кадри / netinfo
Преподавателите в Медицинските университети да минат на основно подчинение на висшите училища, а не на болниците, където практикуват, както е сега. Това предложение от Съвета на ректорите на петте висши медицински учебни заведения в България представи днес в Плевен председателят на съвета и ректор на Медицински университет Плевен проф. д-р Григор Горчев.

Според него, това е начинът да се реши проблема с изтичането на квалифицираните медицински кадри от страната. Ако минат на основен трудов договор към университета, лекарите ще получават заплати като преподаватели, около 600-700 лева. До сега те получават от учебните заведения около 120 лева като хонорари за лекторска дейност.

За да представи предложението на Ректорския съвет, проф. Горчев ще се срещне и с министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев. Ако отговорните институции приемат предложението за заплащането на преподавателите, ще са необходими около 10 милиона лева, които трябва да се заделят от държавния бюджет за следващата година.

Около 3000-4000 са представителите на академичната медицинска общност от петте университета, които могат да се възползват от промяната.

Други новини от Плевен