Премиерът: Темпът на икономически растеж може да бъде нарушен
Премиерът: Темпът на икономически растеж може да бъде нарушен / снимка: Sofia Photo Agency
Премиерът Сергей Станишев призна, че темпът на икономическия растеж в България може да бъде нарушен, ако заради световната финансова криза стагнацията в рамките на страните от ЕС се увеличи. Станишев каза това в парламента по време на представянето на внесеното от кабинета проекторешение за разпределение на излишъка в бюджета.

Предпазливата ни политика, гарантираща финансовата стабилност, се оправдава от сегашната несигурна международна среда, каза министър-председателят. Той отново подчерта, че българската банкова система е стабилна и няма заплаха за депозитите на гражданите. Станишев припомни решението на кабинета от четвъртък за преминаване към защита на влоговете до 100 000 лв.

Той декларира, че страната ни разполага с ресурс при по-сериозно влияние на световната криза да предприеме допълнителни мерки. Ситуацията се следи ежедневно и отговорно, добави Станишев.

Той призова бюджетът за 2009 година да бъде обсъден отговорно, за да се постигне минимизиране на ефекта от кризата върху страната ни.

Министър-председателят припомни, че преизпълнението в бюджета над заложените три процента, което е в размер на над 1,2 млрд. лв., ще бъде разпределено в два пакета – социален и инвестиционен. Министър-председателят подчерта, че 90 млн. лв. ще бъдат похарчени за осъвременяване на пенсиите, а близо 338 млн. за коледна добавка към тях в размер до 150 лв., която по думите на премиера е безпрецедентно висока.

По време на дебатите лидерът на ДСБ Иван Костов каза, че с начина на разпределение на излишъка кабинетът прави замяна на спрените евросредства, като се пускат пари, но в криминални сфери като пътната агенция например, където щели да отидат близо 400 млн. лв. Костов предрече, че ако намалеят чуждестранните инвестиции у нас и дефицитът по текущата сметка започне да се увеличава, съществува риск от рецесия.

Банковата ни система и здрава така, както един човек няма никаква гаранция, че няма да се разболее от вирус, внесен отвън, коментира Костов.

Мартин Димитров от ОДС заяви, че ако сега България пие витамини всяка сутрин на гладно, ще минем и без антибиотици.