Премиерът Орешарски похвали българските банкери
Премиерът Орешарски похвали българските банкери / снимки: БГНЕС

В навечерието на професионалния празник на банкерите премиерът Пламен Орешарски поздрави бранша за добре свършената работа преди и по време на Световната икономическа криза.

Министър-председателят подчерта, че банковата система в България е една от малкото в Европа, която не е погълнала нито лев публични фондове за спасяване на банки и допълнителни капитализации. По думите му голяма роля за това имат именно банкерите, които са се справили с предизвикателствата в сектора след 2008 г.

„Нашата банкова система остана между малкото от европейските страни, която не погълна нито лев публични средства за банките. Бащите на успеха винаги са много, но никой не може да обезцени вашата роля. По-важно е, че днес мога да ви поздравя, че реагирахте успешно на предизвикателствата”, заяви министър-председателят.

В обръщението си премиерът каза още, че тепърва банките трябва да се справят с въвеждането на общоевропейските правила за регулиране на сектора и да трансформират спестяванията във възможно най-ефективни инвестиции, каквато и основната задача на кабинета - насърчаване на икономическата активност и възстановяване на икономиката.