Виолета Комитова
Виолета Комитова / БГНЕС
Плащанията са уговорени в този бюджет на АПИ за този тип дейности, а той е изчерпан към края на месец март. Ние решаваме проблем в аванс, който е заложен в практиката на тези договори, които не са обезпечени бюджетно,които са и написани меко казано по ръба на закона. Проблемът не е създаден от нас, ние търсим решение за него. Това заяви заместник-министърът на правосъдието Иван Демерджиев на брифинг.

Очаква се прекратяване на договорите за пътните ремонти, които ще бъдат подновени април или май догодина, когато ще се сключат нови такива. Ще бъде обезпечена зимната поддръжка, уверяват регионалните власти.

Предметът на договорите може да се раздели на две части - неотложни дейности, като зимното поддържане, да продължа да се изпълняват до края на април или май догодина, а плановите ремонти да се прекратят и отношенията да се уредят на извъндоговорно основание. Разговорите са конструктивни, работата на експертите не е приключила. Ще внесем предложение до министър-председателя и с отговорните министри - на МРРБ и министъра на финансите ще предложат политическо решение, каквото ние не можем да предложим, защото не са ни такива правомощията, посочи още той.

Пътният бранш: Докато има диалог, ще призоваваме фирмите да протестират

Регионалният министър Виолета Комитова разкри, че т.нар. договори за ремонт на поддръжка на пътищата, които включват и зимното поддържане, става дума за предгодишни договори, които са надхвърлени отдавна като стойности, а по Закона за обществените поръчки нямаме такива права. Също така са в отклонения в Закона за финансите и Закона за бюджета. С работната група се решават два проблема - зимното почистване, по определен начин ще се обвържат договорите със споразумения, което е документалната част, а през актуализацията на бюджета осигурихме 100 млн. лева  за зимното почистване, допълни още тя.

Договорите са изчерпали предмета си. Говорим за обществени поръчки, материята е уредена от нормативни и правни норми. След като се излязло от рамките на обществените поръчки, ние не можем да разплащаме на договорно основание, коментира Демерджиев.