Протестната готовност обаче остава
Пътният бранш продължи разговорите си с властта, след като тази седмица имаше среща с президента Румен Радев, а сега такава бе осъществена и със служебния кабинет. Те изразиха удовлетворението си от проведените срещи и потвърдните ангажименти.

Решихме да организираме тази среща, за да се запознаем с неотложните проблеми на строителния бранш, който се занимава с инфраструктурата и има отговорности както по нейното изграждане, така и на поддържането. Има наличие на системни проблеми. Опитваме се да търсим решение. Това заяви министър-председателят Стефан Янев преди началото на срещата с браншовата камара "Пътища" в Министерския съвет.

Пътни строители на протест (СНИМКИ/ВИДЕО)

Представител на камарата „Пътища“ изрази удовлетворението си, че диалогът продължава. Това, което е било споразумяно при президента Радев е било потвърдено и на тези среща. В понеделник ще се създаде експертна група, която ще се занимава с подготовката за зимната поддръжка, както и формата, по която ще се извършва плащането по сключените договори. Сред акцентите на тази група ще е и бъдещето в развитието на инфраструктурата. Целта е да се осигури спокойствието на работещите в пътния бранш. Той заяви, че докато съществува диалог, те ще призовават пътно-строителните фирми да не излизат на протести.

Регионалният министър Виолета Комитова заяви, че служебният кабинет не е спрял да мисли по казуса с разплащането на фирмите, които отговарят за инфраструктурата в страната.

С подкрепата на Народното събрание са обезпечени 100 млн. за зимното поддържане, уточни тя.

Браншова камара „Пътища“ организира национален протест в София

Ако на нашата държава са необходими над милиард средства за поддръжка и ремонти, тогава смятаме, че трябва да бъде заложено в следващия бюджет. Това ще намали стреса към пътно-строителните фирми и ще донесе до спокойствие дали ще достигнат средствата, независимо кой е на власт, посочи още Комитова.

Финансовият министър Валери Белчев заяви, че чрез актуализацията на бюджета вече е осигурено спокойствие и може да се започне подготовка за зимния сезон.

"Надявам се да има някакъв прогрес, когато и както успеем, защото проблемите са много. Най-малкото, което е, преди началото на зимния сезон трябва да сме наясно как ще се извършва поддръжката на пътищата и необходимата организация за това", посочи той.

В разговора ще участват също министърът на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ Виолета Комитова, заместник-министърът на правосъдието Иван Демерджиев, изпълнителният директор на Агенцията по обществени поръчки Миглена Павлова и директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция Стефан Белчев.

Срещата днес е продължение на разговорите от срядата при президента Румен Радев.

МРРБ и Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ вече се се съгласиха че държавата дължи на фирми от бранша 1.3 милиарда лева за изграждане, ремонти и поддръжка на пътищата. Проблемът, обявен от предишния финансов министър Асен Василев, е че възложената от АПИ дейност далеч надхвърля обемите в договорите с фирмите и плащанията не могат да се направят без да се наруши закона.