“Руската църква е строена като посолска църква от Русия, в крайна сметка тя никога не е принадлежала на друг освен на Русия и руското посолство”, това заяви Ловчанският митрополит Гавриил Ловчански.

Днес Светият Синод на БПЦ провежда първото си заседание, след като от страната бяха изгонени трима руски духовници. Те бяха заподозрени в шпионаж и експулсирани по искане на ДАНС. Сред тях бе и предстоятелят на руската църква в София, архимандрит Васиан.
 

Светия Синод руска църква
БТА


Според Ловчанския митрополит сега трябва по най-бързия начин да се отвори църквата. “Писмо е изпратено до Руския патриарх, синодът няма отношение”, каза още Гавраиил Ловчански. На въпродали биха се влошили отношенията ни с Русия, ако отворим ние руската църква Ловчанският митрополит бе лаконичен, като само уточни, че църквата трябва да се отвори според каноните и законите.


Агенцията по вписванията: Руската църква в София е собственост на руското посолство

Светия Синод руска църква
БТА


Днес се очаква Синода да излезе с позиция и последващи действия по казуса. 

Григорий Врачански също заяви, че храмът трябва да бъде отворен. “В този храм знаем и Свети Серафим, който е много почитан и всекидневно множество народ идваше тук да изпроси неговата помощ и закрила Сега липсата на светията се усеща, много хора ежедневно се надяват да се отвори ръката църква”, каза още Григорий Врачански.

Той коментира, че днес ще се прегледат всички документи и факти относно руската църква и се надява да се стигне до градивно решение, което да удовлетворява всички страни.
NOVA