Предотвратиха контрабанда на калкан
Предотвратиха контрабанда на калкан / снимка: БГНЕС

384 килограма незаконно уловен калкан са задържани в Каварна при съвместна акция на служители от териториалното звено на Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури" /ИАРА/ и граничния полицейски участък в Балчик, съобщи шефът на звеното Атанас Чолаков

30 минути след полунощ на 11 август на пристанището в Каварна са задържани рибари, които разтоварвали 184 калкана от кораба „Свети Георги" и ги товарели в лек автомобил.

Срещу капитана Иван Живков Иванов е образувано досъдебно производство по чл. 239 от Наказателния кодекс за нарушаване на правилата за улов на риба. Нарушителите ще бъдат глобени, възможна е и конфискация на 14-метровия частен кораб и леката кола.
 
Морският деликатес е иззет и разпределен на социалния патронаж в Каварна, Дома за хора с умствена изостаналост „Св.Никола" и дом „Дъга" в Добрич. Чолаков припомни, че уловът на калкан е забранен от април, тъй като България изпълни годишната си квота от 50 тона още тогава.

Само преди дни, на 6 август, на ГКПП-Дуранкулак бе предотвратен опит за износ на контрабанден улов на калкан от двама румънски граждани.

Други новини от Добрич