Предложение: Куриер да доставя протоколите на пациенти с тежка хемофилия
Предложение: Куриер да доставя протоколите на пациенти с тежка хемофилия / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Предложение: Куриер да доставя протоколите на пациенти с тежка хемофилия
53301
Предложение: Куриер да доставя протоколите на пациенти с тежка хемофилия
  • Предложение: Куриер да доставя протоколите на пациенти с тежка хемофилия

От Българската асоциация по хемофилия предложиха, когато пациентите с тежка форма на хемофилия живеят на отдалечени места, протоколите им да бъдат доставяни до здравната каса чрез куриери. Според проучване на асоциацията, обхванало 16 на сто от пациентите, които са на лечение към НЗОК, тези от тях, които живеели извън градовете посочвали като основни проблеми тежката процедура на касата по отпускане на медикаментите за тяхното лечение, както и осигуряването на лекарствата им от аптеките.

В много от малките населени места няма аптеки, които работят с протокол 1А, който обхваща медикаментите за редките болести. Това увери председателят на управителния съвет на асоциацията Виктор Паскалев. В следствие на това пациентите по тези места, които не са финансово заможни, били принудени да пътуват: "Затова другото ни предложение ще е дистрибуторите за тези пациенти, каквато е и европейската практика, да им доставят медикаментите направо вкъщи. Не говорим за фирмите производители, говорим за дистрибуторите".

От асоциацията настояха също пациентът да има право на избор точно с какъв медикамент да се лекува.

"Ако той трябва да се разкарва всеки месец и да харчи по 30 - 40 лева, за да си доставя медикамента, а другият дистрибутор, на другата фирма, с която работи, може да му го докара вкъщи, пациентът има право да си избере тази фирма, която ще може да му го докара вкъщи. А пък другата фирма да си прави сметка дали ще може. Това е конкуренция", подчерта Паскалев.

Според експертите пациентите, живеещи на отдалечени места, са около 1/3 от всички с такава форма на хемофилия у нас, или между 30 и 40 човека.