Предлагат религията да се изучава до 4 клас като задължителен предмет
Предлагат религията да се изучава до 4 клас като задължителен предмет / снимка: Sofia Photo Agency

Религия да се изучава като задължителен предмет от първи до четвърти клас, а при по-големите ученици като избираем. Това свое предложение съобщи пред Дарик зам.-ректорът на Софийския университет проф. Георги Бакалов. Бакалов е председател на Обществения съвет по въпросите на обучението по религия към Министерството на образованието.

В обществения съвет, който трябва да излезе с предложения как да се изучава религията в училищата, влизат 10 университетски преподаватели, учени и учители.

На първото съвещание в Министерството на образованието беше представено и социологическо проучване на агенция „Алфа рисърч”. Според него над две трети от родителите и учениците одобряват изучаването на религия, но като светски предмет, а не като вероучение. Според директора на „Алфа рисърч” Боряна Димитрова:

Обучението по религия се възприема като средство за ограничаване на проблемите сред младите хора – наркотици, агресия – 63 %, така смята и 52 % от техните родители.

В изследването преобладава мнението, че религия трябва да се преподава от учители, минали през специални курсове, а не от свещеници. В момента религия се изучава в 300 училища в страната по един час седмично като избираем предмет от 16700 ученици. От тях 13 000 изучават православна религия, а 3 700 – ислям. Предметът се преподава от 207 учители.