Бизнесът ще спести милиони, пресмятат от Камарата на частните съдебни изпълнители
Длъжниците да признават доброволно задълженията си и сами да се договарят с кредитора как и за колко време ще ги изплатят, предава NOVA.

Това предлагат от Камарата на частните съдебни изпълнители като антикризисна мярка в условията на пандемия. Така, в хазната ще има постоянни, макар и по-ниски постъпления.

Пандемията от COVID-19 и парите ни (ВИДЕО)

Около 8 и половина милиона лева от данъци събира всяка година Община Димитровград. В тази сума влизат такса "смет", задълженията за недвижимо имущество, моторни превозни средства, както и при покупка на жилище.

„Когато видим, че не можем да се справим ние, не могат да бъдат открити тези лица, изготвяме актове за установяване на данъчни задължения. След което ги даваме на частни съдебни изпълнители”, казва Росен Кузев - директор на отдел "Приходи" в Община Димитровград.

Само за тази година, 390 души са дадени на частни или държавни съдебни изпълнители заради просрочени задължения, казват от отдел "Приходи". „Актовете, които са установени, са за суми в размер на около 300 хил. лв. неизплатени към Община Димитровград.

В рамките на 10-годишния период, който е давностният, пълната давност, дотук имаме 6 млн. и половина несъбираеми”, посочва Кузев. С помощта на съдебните изпълнители в бюджета на Димитровград влизат почти 600 хил. лв. годишно.

Статистиката сочи, че най-често некоректни към местната хазна са държавните компании в консолидация, или частните фирми в несъстоятелност. „В тази ситуация, доброволното изпълнение е, може би, най-силната антикризисна мярка в сферата на задлъжнялостта.

Мораториум върху кредитите до края на март 2021

Хиляди безмислени дела се водят в съда, малки вземания - по няколкостотин лева”, коментира Георги Дичев - председател на Камарата на ЧСИ. Длъжникът може писмено да оспори задължението си. Тогава отново ще се стигне до дело и плащане на държавни такси.

„Има икономически анализи, че стотици милиони левове ще останат у хората от бизнеса, ако се въведе такава процедура”, смята Дичев. Макар и малко, има длъжници, които са готови да плащат редовно, но дълго време. „Откакто съм тук на работа - от април месец, имаме пет такива случая”, казва Кузев.

В момента Община Димитровград е събрала 88% от заложените приходи. Малко намаление има само в сумата от туристическия данък.
nova.bg