"Действително ситуацията е безпрецедентна, но Министерството на правосъдието действа изцяло и само в рамките на закона. Тук не става дума за застрашени свидетели, а за застрашени магистрати". Това каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков във връзка с казуса Гешев-Сарафов.

"Има две хипотези за предоставянето на охрана. Едната е при условия на неотложност, която и аз приложих, след като не само чух изявлението на Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба (НСлС), но и той писмено поиска от нас по съответния ред. Ние не сме сезирани по телевизора", каза Зарков.

Той обясни, че при неотложни случаи охраната се осигурява незабавно от ръководителя на съответното териториално звено на Главна дирекция "Охрана", в чийто район работи или живее застрашеното лице въз основа на заповед на главния директор на ГДО, като в тези случаи се уведомява министъра на правосъдието и се предприема процедурата по тази инструкция. "Аз бях уведомен и приех това предложение на специалистите да поставим г-н Сарафов под охрана на 15 май, понеделник", съобщи Зарков.

Министърът посочи, че Борислав Сарафов е с адекватна охрана.

"Това не означава, че нито приемаме, нито отхвърляме неговите твърдения. В този случай беше необходимо да се постави охрана. Поемам отговорността за това", уточни Зарков.

"Имайки предвид, че наскоро избухна бомба до колата на главния прокурор, трябва да се вземат адекватни мерки, добави Зарков. Той отказа да даде повече подробности за охраната на Сарафов", мотивирайки се със запазване на неговата безопасност. 
БГНЕС