/ БГНЕС
Нинова изпреварила дори Радев по амбициозност за изборни промени, отбеляза Дариткова
От ГЕРБ не смятат, че има нужда да се създава поредната анкетна комисия за решаване на проблемите в изборното законодателство. Шефката на групата в парламента  Даниела Дариткова подчерта, че правната комисия има достатъчно правомощия да се разглеждат промените и настоя, че поправки в Изборния кодекс не трябва да се правят прибързано.

В НС искат корекция на Изборния кодекс, правят временна комисия

"Аз разибрам, че Корнелия Нинова е една амбициозна лидерка, която изпревари с тази среща даже президента Радев, но по отношение на изборните правила не бива да се бърза, само от желание да се обявиш за първи защитник на правилното изборно законодателство. Трябва да се търсят решения, които са постигнати консенсусно, които отразяват обективните проблеми и във времето ще покажат устойчивост", отсече Дариткова.

По-рано днес по инициатива на БСП се проведе среща, на която присъстваха представители от всички парламентарни групи, освен от тази на ГЕРБ. След дискусията стана ясно, че депутатите са се обединили около идеята да се създаде временна комисия, която да се занимае с евентуални промени в Изборния кодекс.

От „Воля“ прекрояват Изборния кодекс, не искат хора без образование и с неплатени данъци да гласуват

Според Даниела Дариткова обаче това може да се случи в постоянната правна комисия, а преди това трябва да се изчакат и докладите и анализите на ЦИК за изминалите местни избори.

"Не смятам, че се налага да се създава поредната анкетна комисия. Има достатъчно правомощия правната комисия и ние сме заявили нашата готовност да обсъждаме промени в изборното законодателство. То това може да се случи, след като имаме официалните доклади на ЦИК за тези избори, за да можем да се позовем на проблемите, които те са установили. Ние разчитаме на официалните органи, все още има и дела по отношение на законността на изборите в някои населени места. Прибързаното поведение в никакъв случай няма да бъде полезно за вземането на устойчиви решения. Отговорното поведение изисква политическите сили, които са представени, да се заемат с ремонта на изборното законодателство в спокойна атмосфера без пристрастия и прибързване", настоя тя.

БСП иска дебат за усъвършенстване на изборното законодателство

На въпрос защо от ГЕРБ не са присъствали на срещата, Дариткова обясни, че часът за провеждането й е бил преместен в последния момент. Също така за днес вече било насрочено заседанието, на което се разглеждат бюджетите на Държавното обществено осигуряване /ДОО/ и на Здравната каса. "Ние вече сме в бюджетна процедура, това също е много отговорно занимание", подчерта шефката на депутатите от ГЕРБ.

"Това не е отговорно поведение на сериозна политическа сила. Ние трябва да търсим удобното и спокойно време, когато сме чули докладите на ЦИК и анализите, които са достоверни, и тогава можем да пристъпим към обсъждането на изборното законодателство", заключи Даниела Дариткова.