/ DarikNews.bg
Въпреки отсъствието на ГЕРБ от дискусията, соцлидерката Нинова пак ще ги търси за подкрепа
Временна анкетна комисия в парламента да нищи проблемите в изборния процес и депутатите да излязат с общи законови промени в Изборния кодекс. Около това се обединиха представители от БСП, ДПС, "Воля" и "Обединени патриоти" след срещата, инициирана от БСП за подобряване на изборното законодателство.

БСП иска дебат за усъвършенстване на изборното законодателство

На дебата присъстваха депутати от всички парламентарни групи, с изключение на ГЕРБ. Въпреки това, соцлидерката Корнелия Нинова подчерта, че ще търси и тяхната подкрепа за създаването на анкетната комисия, която да започне работата по поправките в Изборния кодекс.

БСП ДПС Воля
DarikNews.bg


Тя уточни още, че не са обсъждани в конкретика текстове, но парламентарните групи са се обединили около създаването на временната комисия, тъй като са се съгласили, че има проблеми в изборния процес.

От „Воля“ прекрояват Изборния кодекс, не искат хора без образование и с неплатени данъци да гласуват

"Всяка парламентарна група направи своята оценка, направи конкретни предложения и излизаме с общото предложение - заедно, на паритетен принцип, да излъчим свои представители и да предложим в залата да се създаде временна комисия и да има експертно обсъждане. Тази комисия ще направи предложения за решенвия, които да влязат в залата като общи предложения за промени в Изборния кодекс. Обединихме се, че не бива да се променя сега действащата норма за 100% машинно гласуване, да търсим вариант за машинно преброяване и начини за изчиставне на списъците. Ще предложим и на ГЕРБ заедно в една комисия да решаваме проблемите", добави Корнелия Нинова.

БСП ДПС Воля
DarikNews.bg


Йордан Цонев от ДПС също подчерта, че не са били обсъждани конкретни предложения, а само начина, по който да тръгнат промените.

"Всяка група изтъкна своето виждане и се обединихме, че има два механизма - през постоянната правна комисия или да създадем нарочна комисия, каквато имаше при създаването на този Кодекс", обясни той.

Правната комисия подкрепи ограничаването на машинното гласуване

"Не сме се обединили за уседналостта, за езика. ВМРО пък иска образователен ценз, "Воля" също, това са един куп технически проблеми. Всяка група представи проблемите, които според нея трябва да се решат. Точно така направихме, но не сме се обединявали около нищо, освен около това да тръгнем по пътя за решаването на въпросите", уточни Йордан Цонев.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки коментира, че това са предварителни разговори, но също потвърди, че един от начините за решаването на проблемите в изборното законодателство е създаването на временна анкетна комисия.