/ БГНЕС
От партията на Марешки настояват и за камери във всяка секционна избирателна комисия
Хората, които нямат завършено основно образование, да не могат да гласуват. Същата рестрикция да важи и за тези, които имат задължения към хазната. Такива предложения за промени в Изборния кодекс са внесли в деловодството на Народното събрание от "Воля".

Депутатите на Веселин Марешки настояват тези, които имат навършени 18 години, но нямат основно образование, да бъдат заличени от избирателните списъци. От тях да бъдат премахнати и лицата, които имат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски и лихви към тях. Информацията за това пък ще дават от социалното министерство и НАП, предлагат от "Воля".

Правната комисия подкрепи ограничаването на машинното гласуване

Според тях с тези мерки ще се преодолеят голяма част от съществуващите проблеми в изборния процес, тъй като "хората без образование стават жертва на контролиран вот, често нямат никаква представа в какви избори участват и за кого гласуват". 

Извънреден дебат за машинното гласуване в парламента

"Както знаем, нарастващата неграмотност е един от съвременните проблеми на България. Избирателите трябва да имат капацитета да взимат осъзнато и информирано решение. От друга страна, да завършиш училище и да си съвестен данъкоплатец са задължения на всеки български гражданин", пишат в мотивите си от "Воля".

От партията на Марешки настояват и във всяко изборно помещение да има видеонаблюдение, което да се включва след обявяването на края на изборния ден и по този начин да се следи на живо работата на секционната избирателна комисия. Камерите трябва да бъдат насочени към работната маса, а член на комисията да показва ясно всяка бюлетина, така че да бъде заснет отбелязаният глас в бюлетината, се уточнява още в предложените текстове.

Депутатите се изпокараха за Изборния кодекс

"Въвеждането на видеонаблюдение в избирателните секции по време на преброяване на бюлетините и попълване на протоколите ще осигури прозрачност на провеждане на изборите и ще гарантира вярно отчитане на вота на гражданите. Всеки гражданин ще може да следи избирателните секции и да подаде сигнал, в случай на установени нарушения на Изборния кодекс. Чрез предложената мярка ще се засили контролът върху изборите и ще се повиши доверието на избирателите в действителността на изборните резултати", аргументират се от "Воля".