Правителството ще опита да задържи цените на горивата под 3 лева. Пред NOVA вицепремиерът Асен Василев посочи, че се предвижда рафинерията в Бургас максимално да използва руски нефт. Цените на дизела и бензина могат да бъдат укротени с ползването на руски петрол заради ниските котировки, обясни Василев.

„По принцип работим много активно с „Лукойл” в момента. Затова разликите, които са в цената на руския петрол „Урал” и на сорта „Брент” трябва да бъдат отразени в цените на едро на петрола в България”, каза той.

Според енергийния експерт Мартин Владимиров цените могат да бъдат задържани, но само за няколко месеца.

„Ще има някакъв опит на държавата месец-два да поддържа по-ниски цени, но в дългосрочен план те ще скочат драстично. Не съм сигурен дали правителството има реален „лост” да накара „Лукойл” да продава на по-ниски цени, тоест цените, при които реално купува суровината от Русия”, каза той.  

„Имайки предвид, че тези разлики нормално са 2-3 долара, в момента са към 30 – това би довело до по-благоприятни цени на едро на пазара у нас”, каза Василев.
А иначе в момента цените на горивата у нас са най-ниски в ЕС.

„Но те могат и да са по-ниски потенциално именно заради зависимостта ни от руски петрол”, поясни Владимиров.

Има и по-неблагоприятен сценарий.

„При тази 100-процентова зависимост от Русия едно евентуално спиране на суровия петрол ще предизвика наистина шоково поскъпване на горивата”, каза експертът.

Според вицепремиера Асен Василев няма нужда от удължаване на мораториума върху цените на тока.

„Няма да има увеличение на цените на електроенергията след падането на мораториума”, заключи той.
nova.bg