/ БГНЕС, архив
ПП-ДБ ще сезират Конституционния съд за казуса с управителя на НЗОК, чиято оставка бе гласувана днес от парламента след 5 месеца отлагане. Минути преди гласуването Станимир Михайлов оттегли от деловодството на парламента депозираната си през демекври 2023 г. оставка.

"Ще питаме КС възможно ли е Народното събрание да освободи някого, който не иска да бъде освободен, без никакви други мотиви", съобщи депутатът Васил Пандов от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Пет месеца по-късно: Шефът на НЗОК оттегли оставката си, но депутатите я приеха

Точката за предсрочно прекратяване мандата на управителя на НЗОК във връзка с подадена оставка от Михайлов от 1 декември 2023 г. беше включена за разглеждане по предложение на председателя на парламента Росен Желязков. В хода на дебата Васил Пандов съобщи, че Станимир Михайлов е оттеглил своята оставка и такова заявление е било депозирано в деловодството на Народното събрание.

Според него случаят много напомня на този с Цветан Цветков, който бе освободен от парламента като председател на Сметната палата в началото на миналата година. През юни Конституционният съд със свое решение обяви за противоконституционно решението на Народното събрание.

Според него това е един план, който е бил реализиран още вчера. „Именно издигнатият и избран подуправител на кандидатура на ГЕРБ-СДС, подкрепена от ДПС, е депозирал вчера оттегляне на своята оставка. Сутринта точката без обсъждане на председателски съвет се включва изненадващо от председателят на Народното събрание без дебат в дневния ред“, каза Пандов.

Според него с освобождаването на управителя на НЗОК управлението вече е еднолично в подуправителя на ГЕРБ и ДПС.

Ръководството на НЗОК подаде оставка

"Оттеглянето на моята оставка е мой личен акт и тя е главно поради това, че условията, заради която я подадох не бяха спазени. Подписът категорично е мой, аз просто дадох оставката на момчето, което я внесе в деловодството на Народното събрание", каза Станимир Михайлов в кулоарите на Народното събрание.

Той подчерта, че за него най-странното е, че самият той е допуснат до залата, но не му е дадена възможност да говори. И още по-странното е, че никой не говори за това каква работа е свършена и какво предстои да се свърши в здравната каса, а всеки говори само за политики и прави лични нападки, допълни Михайлов.

„Подадохме оставка, защото така ни приканиха, за да бъде изработена нова процедура, по която да бъдат избрани управител и подуправител. Тогава ни поканиха политическите партии и ние се съгласихме. Аз дойдох като експерт и си тръгвам като такъв. Не съм член на никоя партия“, заяви Михайлов.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Ирина Евгениева, Нелли Желева /БТА