/ БГНЕС
Свидетели сме на започването на една от най-мръсните кампании, която България е имала, бухалките се извадиха отново - това коментира в кулоарите на парламента съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков

"Арести на висши длъжностни лица в Митниците, без яснота какво се случва, никой не излиза да казва нищо, изчезва главният секретар, никой не знае къде е, бил си подал оставката, Калин Стоянов излъга, че в първия момент не знаел какво се случва с главния секретар, а вчера са претърсвали неговия офис. Този министър излъга при изслушването си още вчера, като показа, че започва мръсна кампания, бухалките наистина излизат", посочи Петков. 

Ако нямаме честен човек за шеф на щаба на изборите, ще има безобразия на купуване на гласове, което се случи по време на местния вот, посочи съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ.

По думите му министърът в оставка Калин Стоянов има двама шефове - Бойко Борисов и Делян Пеевски. 

"Аз заявих още, че съм готов да отида на полиграф с него и заедно да поговорим откъде получава инструкции, кой му се обажда по нощите, как взима решенията, дали ги взима сам, или двамата му шефове Борисов и Пеевски му дават всеки ден наставления", посочи още Кирил Петков. 

Председателят на ДСБ Атанас Атанасов заяви, че са свидетели на координирана и организирана операция за дискредитиране на коалицията ПП-ДБ чрез използването на прокуратурата и службите за сигурност. 

"Използва ги статуквото, използват ги тези, които провалиха ротацията", каза Атанасов. 

По повод поискания му арест от някои опозиционни партии, той заяви, че не се страхува: "Аз съм гърмян заек. Нямам притеснение. Още Филчев ме арестува, оживях, макар и минал през Централния затвор".

„Днешното изслушване на министъра на вътрешните работи в оставка отново затвърди нашето становище, че той не може да продължи да изпълнява тази дейност и да бъде част от служебно правителство, което да организира честни избори. Документите в секретно деловодство са откази да се представи информация на комисията за Нотариуса, доколкото ми е известно. Нито документално, нито устно получихме отговор на въпрос дали Нотариуса е бил сътрудник на МВР и ако е бил, това било ли е елемент от злоупотреба с този статут. Той няма как да каже дали е било, или не е било на вас, защото и на нас не даде отговор“, това коментира от своя страна съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

„Всички разбрахме, че начина, по който брани тази информация, е, че този човек е бил сътрудник – ако не е бил, щеше да му е по-лесно да каже, че не е бил“, допълни той.

По думите му въпросът е защо министърът на вътрешните работи „с такова усилие брани“ факта, че Нотариуса е бил сътрудник на министерството вътрешните работи. „Когато е имало злоупотреба с министерството на вътрешните работи, като част от схема за търговия с власт, и се отказва на НС информация за това, това е огромен проблем“, каза Иванов.

Според него ГЕРБ не могат да отговорят на простия въпрос „Защо ни изпратиха на избори, защо отиваме на тези избори“.

„Всичко това, което се случва в момента е опит да замажат този факт. Докъде ще стигне всичко това не мога да ви кажа“, обърна се той към журналистите.

„Пеевски има всякакви качества, но чувството за мярка не е сред тях“, каза той по повод словесният им постоянен и задочен сблъсък.

Днес станахме свидетели на едно грубо потъпкване на закона от министъра на вътрешните работи, заяви депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков.

По думите му той е назначил Калин Стоянов за директор на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", докато е бил служебен министър. Депутатът каза, че е имал вяра в него, че той, като млад и енергичен човек, ще може да ръководи тази служба по силата на закона и се е надявал, че, след като е бил издигнат за министър, ще го прави и в това му качество.

"Днес съжалявам поведението му, защото очевидно той не познава правната уредба във връзка с класифицираната информация, която така се нарича", добави Рашков и обясни, че се казва „държавна тайна“ в Наказателно-процесуалния кодекс, но в момента не работят по този закон в парламента. Рашков каза, че Стоянов е отказал да отговори на въпрос, свързан с това дали Мартин Божанов-Нотариуса е бил секретен сътрудник, или не.

Попитан защо не иска да отговори на този въпрос, Рашков каза, че и той самият не може да обясни, защото неговото изложение не „почива“ върху правото. Относно подадената оставка на главния секретар на МВР Живко Коцев, той каза, че са научили инцидентно за случилото се и не са говорили с него.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня