Пожарът в Рила е засегнал около 1500 дка, 500 души ще гасят утре
Пожарът в Рила е засегнал около 1500 дка, 500 души ще гасят утре / снимка: БГНЕС

500 души - пожарникари, горски работници, войници ще тръгнат утре сутрин в 5 часа, за да гасят пожара в Рила планина, тръгнал от местността "Белия бор". Огънят е засегнал вече около 1500 дка, съобщи главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението". Той ръководи и оперативния щаб, който е локализиран в района на Рилския манастир. В него участват областният управител Владислав Стойков, директорът на Областната пожарна служба
комисар Гроздан Христов, представители на Югозападното държавно горско предприятие, Национален парк „Рила" и на Министерство на отбраната.

Целта е недопускане разпространението на пожара в горски масиви. На разположение ще бъдат отново и два хеликоптера. Областният управител осигурява верижна техника и други машини, с които да се качат огнеборците до максимална височина. Огънят е на над 2000 метра надморска височина.

"Доброволците, които искат да се включат, трябва да са в щаба, който е на разклона за река Илийна, в 05:00 часа сутринта. Те трябва да са добре облечени, с туристически обувки и раница с храна и вода", каза за Дарик говорителят на Областната дирекция на МВР в Кюстендил Катя Табачка.

Другият пожар в Рила планина, в местността "Празна торба" е ограничен, като се осигуряват дежурства.

Локализиран е и пожарът при дупнишкото село Тополница. Лаборатория на Регионалната инспекция по околната среда и водите е извършила измервания, като не са установени вредни емисии във въздуха, след оплаквания на живеещи в района за остра и задушлива миризма.

Други новини от Кюстендил