Имаме български граждани, които са поискали евакуация. Това са 363 души от Киев и около 150 души от Одеса. Те ще бъдат извозени с три автобуса от Одеса и четири от Киев. Работим с Министерството на отбраната за техни автобуси, те са в готовност. Гъвкави сме, имаме възможност за вътрешен транспорт до една точка, после с наш транспорт до границите, обясни заместник-министърът на МВнР Ирена Димитрова по време на брифинг..

Всеки момент се надяваме, че автобусите от Одеса ще тръгнат към Бълария с около 130 човека. Имаме четири автобуси, които са в близост до границата с Украйна и ще отидат в Киев. За Одеса работим и за утре за още два автобуса, с които да бъдат придвижени още български граждани, обясни директорът на Ситуационния център към МВнР Антон Марков.

„Възраждане“ иска МВнР да разкрие допълнителни телефонни линии за българи и украинци в Украйна

Съдейства се на всички български граждани, които нямат документи за самоличност, за да могат да се приберат към България, каза още Марков. Информация за пострадали българи в Украйна няма, допълни той.

В посолството ни в Киев също има настанени вече хора. Там по тяхна оценка не са пряко заплашени, тъй като няма стратегически обекти наоколо и не се очакват ракетни удари, но има опасения от цивилното население от силови групировки и от различни други групировки. Ние сме инструктирали посолството да предприеме поетапна евакуация, след като окаже съдействие на всички български граждани там, каза още тя.

Марков обясни още, че са предприети стъпки за опростен ковид режим предвид мерките, които има за влизане в България. Ако пристигащите са бежанци, то си ги поемат Държавната агенция за бежанци. Българските граждани, ако няма къде да отидат, то има инструменти да им се помогне, каза Марков.

Официалните власти в Киев в момента не функционират, нямаме с кого да комуникираме. На терен сме сами в момента, добави Марков.

Зам.-министърът на МВнР обясни още, че са получили информация от Украйна за спешна нужда - списък с неща, от които те се нуждаят за първа помощ - дрехи, детски неща, храна, продукти, строителни материали. Този списък е предаден на компетентните органи в България.

Димитрова отново подчерта, че страната ни осъжда "крайно агресивните руски военни действия срещу Украйна и оказваното съдействие от Беларус".

"Считаме това за грубо погазване на международното право и акт на агресия срещу независима държава. Потвърждаваме подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и призоваваме Русия за незабавно прекратяване на военните действия и за изтегляне на силите си. Осъждаме решението на Русия да признае двата сепаратистки региона в Източна Украйна", добави още Димитрова.

От МВнР са извикали посланикът на Русия у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова й пред нея са представили позицията на страната ни.

Довечера сградата на МВнР ще бъде осветена с цветовете на знамето на Украйна в знак на солидарност, съобщи тя.