Повдигнаха обвинение на шофьора на автобуса-убиец
Повдигнаха обвинение на шофьора на автобуса-убиец / снимка: DarikNews.bg
Повдигнаха обвинение на шофьора на автобуса-убиец
42639
Повдигнаха обвинение на шофьора на автобуса-убиец
  • Повдигнаха обвинение на шофьора на автобуса-убиец

43-годишният Светослав Димитров, шофьор на автобуса-убиец, който катастрофира на магистрала "Тракия", остава в ареста за 72 часа. Това съобщи за Дарик директорът на пловдивската полиция старши комисар Тодор Чонов.

На Димитров са повдигнати обвинения за причиняване на смърт и средна телесна повреда на повече от един човек. За такова престъпление законът предвижда от 5 до 15 години затвор. Случаят е квалифициран като особено тежък.

Наблюдаващият случая прокурор ще реши дали да бъде внесено искане за налагане на най-тежката мярка "задържане под стража".

Следователите работят по две версии за трагичния инцидент - грешка на водача или техническа неизправност на автобуса. Назначена е и авто-техническа експертиза.

Сигналът за катастрофата е получен 40 минути по-рано от официално обявения пред медиите час. Това потвърди в ефира на Дарик Пловдив и шефът на Спешна помощ д-р Иван Стойнов. 32 минути след полунощ е прието обаждането в координационната централа на телефон 112, а минута по-късно информацията е приета от завеждащия работната смяна в Спешна помощ д-р Минкова.

10 екипа на Центъра за спешна помощ - Пловдив са участвали в спасителната операция. Първите 7 от тях са стигнали на мястото 7 минути след подадения сигнал.

Състоянието на деветимата пострадали, настанени в пловдивската болница, остава без промяна. Прави се всичко за тяхното физическо лечение и психическо възстановяване, коментираха лекарите. В най-тежко състояние остава 46-годишната Албена Самуилова, на която е направена черепно-мозъчна операция. Според дежурния лекар има малко подобрение в състоянието й, но тя остава с реална опасност за живата. Продължават консултациите с различни специалисти, в това число от неврохирургия, очна и лицево-челюстна, след което ще бъде свикан консилиум в болницата за по-нататъшното й лечение.

Млад мъж, който е шофирал след автобуса на автомагистрала "Тракия", е спасил няколко човешки живота и е успял пръв да изгаси пожара в задната част, съобщи за Дарик шефът на дежурния екип от аварийно-спасителния отряд в пловдивската пожарна инспектор Георги Рекин. Той потвърди, че пожарът е щял да се разрази изключително бързо, тъй като в автобуса е имало много горивни материали и жертвите са щели да бъдат двойно повече, ако младежът не е реагирал навреме.

Автомобилът на притеклия се на помощ мъж, който все още е неизвестен, е бил със старозагорска регистрация. Той е използвал личния си еднокилограмов прахов пожарогасител. Зад катастрофиралия автобус е имало още 3-4 коли и няколко тира. Пътуващите в тях не са посмели да излязат по време на спасителната акция.

На 15 юни автобус по линията София - Бургас катастрофира с 31 пътници в него, като се удари в мантинелата на магистрала "Тракия", след което се преобърна и се самозапали. Шестима от пътниците загинаха на място, други двама починаха по-късно в болница. Сред оцелелите е петгодишно дете, а най-младата жертва е на 14 години.