/ Thinkstock/Getty Images
Новата седмица започва с необичайно ниски температури
Астрономическата пролет идва със студено време
96624
Астрономическата пролет идва със студено време
  • Астрономическата пролет идва със студено време
Нов зимен пристъп ще ни изненада с настъпването на астрономическата пролет. Това показват средносрочните модели, представени в предаването "Дарик кафе" тази сутрин.
 
Следващата седмица предстои чувствително захлаждане на времето над страната, очаква ни сериозна зимна обстановка. От неделя средиземноморски циклони ще се редуват един след друг и това ще донесе над страната сериозно влошаване на времето, като неговият пик ще е в средата на седмицата.

Ще ни изненада ли времето на прага на пролетта?

В събота и неделя времето все още ще остане топло. В събота югозападният вятър ще се усили още, особено в Източна България и в районите, в близост до северните склонове на планините. Дневните температури ще достигнат 20-25 градуса, на отделни места и повече.
 
През нощта срещу неделя и в неделя от запад на изток ще превали, на места временно валежите ще са интензивни и значителни по количество. Силният югозападен вятър ще се смени с умерен северозападен, в източните райони север-североизточен.
 
Пет места в света, където е вечна пролет (СНИМКИ)

Ще започне бързо понижение на температурите, чувствително ще бъде в Северна България, особено в североизточните райони, където по-късно през деня в неделя дъждът ще се примеси със сняг.
 
 
Още в понеделник вечерта нов средиземноморски циклон ще донесе над страната ни отново лошо време, облаци и превалявания от дъжд. В нощта срещу вторник в Североизточна България е възможно дори да превалява сняг.
 
Времето през март: Чакат ни температури от минус 20 до 24 градуса
 

Thinkstock/Getty Images


В сряда и четвъртък се очаква чувствително понижение на температурите и над страната ще бъде истинска зима. Ще започнат валежи от дъжд, които бързо ще преминат на северозапад и на места в Северна България, Предбалкана и Североизточна България ще се образува нова снежна покривка. Възможно е да има затруднения в транспорта.

След това ни очакват дни на спокойно време - петък, събота и неделя. Времето обаче ще бъде студено. Истинската пролет ще настъпи след 24-25 март, когато средните температури ще бъдат в нормите за края на месец март - между 9 и 14 градуса.