Последната януарска сутрин – най-студена за зимата. Минус 29° в Кнежа
Последната януарска сутрин – най-студена за зимата. Минус 29° в Кнежа / снимки в текста: IPG, Sofia Photo Agency, архив

15 отрицателни температурни рекорда бяха измерени в страната към 8.00 ч. в последния ден от януари. Най-студено беше в Кнежа, където термометрите на станцията на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) отчетоха най-ниската температура за тази зима - минус 29 градуса.

В София термометрите паднаха до минус 22 градуса, сочи информация от сайта Vremeto.bg, което също е рекорд за тази дата. Други температурни рекорди са отчетени в: Чирпан - минус 26 градуса, Свищов - минус 19,6, Видин - минус 24, Враца - минус 20,5, Ловеч - минус 20, Ново село - минус 20, Оряхово - минус 17,5, Пазарджик - минус 21,6, Плевен - минус 20, Пловдив - минус 22, Ахтопол - минус 9, Монтана - минус 21,2, Велико Търново - минус 19,2.

Рекордните минус 32 градуса са били измерени в село Главановци, съобщи кметът на община Трън Станислав Николов. Рекордът обаче е отчетен с обикновени термометри, тъй като в района няма станция, уточни кметът и добави, че данните са от светлата част на деня. Най-ниската температура в населено място е регистрирана през зимата на 1947 г. в град Трън, западно от София - минус 38,3 градуса по Целзий.

Заради ниските температури през деня бе обявен оранжев код в цялата страна. Според прогнозата и в следващите дни времето у нас ще се задържи изключително студено. Синоптиците предупреждават да не пренебрегваме съчетанието на студ, сняг и ветровито време.

На 26 януари 2010 г. бе измерена температура от минус 28,2 градуса в Севлиево.

Последната януарска сутрин  найстудена за зимата Минус 29° в Кнежа
netinfo

Заради студеното време детските градини и ясли в Кнежа няма да работят до края на седмицата, а училищата са с намалени учебни часове, съобщи изпълняващият длъжността кмет на общината Николай Дамяновски. Детските заведения се отопляват на газ, но децата докато пристигнат до градините, могат да настинат, затова родителите им не ги водят, поясни Дамяновски. При температура минус 29 градуса е трудно да си навън повече от 10-15 минути, каза Дамяновски, цитиран от БТА. Всички училища - пет в Кнежа и две в селата Бреница и Еница, са с намалени учебни часове. В общината имат ток и вода, улиците са почистени. По думите на Дамяновски много обществени сгради, промишлени предприятия и фирми са газифицирани, има и 140 частни абонати на газ, а останалите се отопляват предимно на дърва и въглища и на ток. Животът в града тече нормално, но в малко по-забавен ритъм, заради мразовитото време, добави Дамяновски.

Най-ниската температура, измерена в Русе сутринта е - 17.5 градуса, съобщиха от метеорологичната станция. Усещането обаче е за още по-ниска температура заради мъглата, която пък отлага и скреж, обясниха специалистите. Видимостта е до 100 метра, а вятърът е слаб - 2 метра в секунда. Появи се и ледоход по р. Дунав, в района на Силистра, съобщи Константин Ялъмов от АППД. Той е около 10% край Силистра, но се очаква тези дни да се образува и в Русе. На 30 януари имаше парчета лед по реката, но те са били от притоците, обясниха от агенцията. В следващите дни обаче лед ще се образува вследствие именно на ниските температури. В Галац вече има около 60-70 % ледоход. Видимостта е слаба и това пречи на корабоплаването, но засега ситуацията не е критична. Плавателни съдове са прибрани в зимовника, каза още Ялъмов. В Русе няма затворени училища заради студа, в Силистренската община 1, 2 и 3 февруари са обявени за неучебни дни.

Пристанището във Варна е затворено от 2.00 часа през нощта заради силен вятър със скорост 14 метра в секунда.

На три места в центъра на София бе раздаван топъл чай по инициатива на Столичната община.

В първия ден от февруари се очаква температурите да са между минус 15 и минус 20 градуса, в отделни райони - до минус 25 градуса. (Подробна прогноза за времето във всички населени места в България за днес и за следващите 10 дни четете на Vremeto.bg)

Последната януарска сутрин  найстудена за зимата Минус 29° в Кнежа
netinfo

Последната януарска сутрин  найстудена за зимата Минус 29° в Кнежа
netinfo

Какво да правим в студеното време?

Докато навън температурите са минусови, организмът се изтощава по-бързо, а защитните му сили се възстановяват по-бавно. При излизането навън и първото вдишване, се включва механизмът за защита на бронхите, при което настъпва рязкото им стеснение. Процесът е болезнен при хора, страдащи от астма или стенокардия. За да се избегне този процес, трябва да покриваме носа и устата си с шал при излизане навън.

Специалистите съветват да не забравяте и шапката. Главата е тази част от човешкото тяло, която най-бързо губи топлината от организма. Ревматолозите съветват ако искате да запазите ръцете и краката топли - носете шапка или шал.

Особено важна в студеното време е и защитата на ръцете и краката, тъй като при крайниците опасността от измръзване е особено голяма.

Измръзналите части на тялото не бива да се масажират или да се разтриват със сняг. Вместо това трябва колкото може по-бързо да се намери подслон на топло. Там мокрите дрехи трябва бързо да бъдат съблечени, засегнатите части на тялото трябва да се затоплят с ръце или топла вода. При по-сериозните измръзвания трябва да се потърси лекарска помощ.

Медиците различават три степени на измръзване: първо - кожата се зачервява, второ - след затопляне по горния слой на кожата се образуват мехури и трето - кожата е побеляла, измръзнала и напълно безчувствена. След размразяването местата са груби и черни, тъканта е мъртва (некроза).

Ако излизате на студено, най-добрият начин да се сгреете, е като се облечете на слоеве. Вътрешният слой да бъде от една или няколко синтетични тъкани, които попиват потта от кожата. Причина за измръзналите ръце и крака, дори в по-голяма степен от ниските температури, е изпотяването. Следващият слой има задачата да изолира студа, задържайки топлото до тялото, като най-добрия вариант е това да е вълнена риза.

Не оставяйте децата да играят дълго в снега при минусови температури.

Приемът на храна повишава вътрешната температура, затова преди да излезете на студено, подсигурете организма си с нещо горещо. Можете да избегнете изстудяването като пиете повече течности - гореща супа, месен бульон или билков чай. Кафето и другите кофеинови продукти съкращават кръвоносните съдове. Алкохолът временно сгрява ръцете и краката, но неговото вредно действие е по-силно от предимствата му. От него се увеличава потокът кръв към кожата и това дава леко усещане за топлина, която обаче бързо се губи във въздуха и като понижава вътрешната ни температура.

При по-ниски температури кръвоносните съдове се стесняват, транспортира се по-малко количество кръв, за да се изразходва по-малко топлина. При по-продължителното излагане на студа в клетките се образуват ледени кристали, червените кръвни телца се скупчват на едно място, което има за последствие нарушения на кръвообращението, а при най-тежките случаи - умъртвяване на тъканите.

Последната януарска сутрин  найстудена за зимата Минус 29° в Кнежа
netinfo

Ако ще пътувате:

Студеното време се превръща и в капан за пътуващите, предупреждават от „Гражданска защита”. Лошото време може да блокира за часове движението по пътищата, а часовете, прекарани в студ, сняг и виелици, крият сериозни рискове за живота и здравето на хората.

През зимата условията на шофиране са много по-тежки, така че не забравяйте да проверявате състоянието на чистачките си, за да предотвратите намаляването на видимостта, отбелязват още експертите и съветват: следете състоянието на акумулатора на автомобила, проверявайте спирачките си и светлините на автомобила си. 

За максимална сигурност и контрол над автомобила в студено време трябва и четирите колела да са оборудвани със зимни гуми. Колата ви трябва да е с пълен резервоар, снабдена с вериги против боксуване и аптечка. Абсолютно задължително е да сте със заредени батерии на мобилните телефони. Няма да е излишно и да носите джобно радио и фенерче.