/ БТА
Не участваме в избора на управляващи. Отговорност на българите е да избират, кой да бъде в управлението и кой да ги управлява. Това заяви посланикът на САЩ Н.Пр. Кенет Мертен в "Панорама" по БНТ.

Не се занимаваме с такива неща. Твърдо вярваме, че това е избор в конкретния случай на българския народ. Затова се провеждат избори, затова хората гласуват. Отговорност на българите е да избират кои да са в управлението. Ние сме готови да работим с тези, които българите изберат“, заяви дипломатът.

"Това, което ние като посланици правим, е да се застъпваме за политиките, които САЩ подкрепят. В Европа подкрепяме нашите съюзници, трансатлантическата ориентация на нашите приятели и съюзници, но не участваме в избора на управляващи", добави Мертен.

Според него санкциите по закона „Магнитски“ са способ за подпомагане на приятелите и съюзниците на САЩ при укрепването на върховенството на закона.

"Лично аз не виждам връзка между санкциите и хората, които идват на власт. Санкциите засягат коректни личности и отношенията им със САЩ, а не възможността им да действат в собствените им страни, отбеляза посланикът.  

Кенет Мертен коментира още, че Съединените щати ценят високо това, което българското правителство прави в подкрепа на Украйна в последната година и половина. "Много сме удовлетворени от ролята, която България играе", категориче беше дипломатът.
БНТ