гробища
гробища / thinkstock
Поругаха над 40 мюсюлмански надгробни плочи в Добрич, от Главнотко мюфтийство остро осъдиха вандалския акт.

"Ислямофобията днес е станала модерна и посяга на последните наземни домове на покойните, за да се избият сериозни психически и болни комплекси", се казва в декларация на мюфтийството, изпратена днес до медийте. В нея се призовава държавните институции да предприемат незабавни действия по задържането и наказването на извършителите на този акт. 

Обезвереният народ е завладян от дявола и вилнее над родината ни, посочват от мюфтийството и уточняват, че в Деня на Съединението вандали са потрошили и поругали над 40 мюсюлмански надгробни плочи в турските гробища в Добрич. В декларацията се припомня, че през последните две години в Народното събрание бяха внесени няколко законопроекта за вероизповеданията, но според мюфтийството нито един от тях не е градивен и не обслужва нуждите на вярващия човек. Всички тези рестриктивни законопроекти са с една единствена цел -  „угаждане“ на псевдопатриотичните чувства на малките душици, с цел извличане на политически дивиденти, се казва още в становището.

От Главното мюфтийство призовават да се замислим сериозно в дълбокото значение на надписа над парадния вход на Народното ни събрание:  „Съединението прави силата“, с който сме се представили пред света по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Основното искане в декларацията е подчертано и в заключителните й думи -  органите на реда по-скоро да заловят извършителите, за да застанат пред българския съд.