Половин тон нелегален калкан хванаха само за два дни
Половин тон нелегален калкан хванаха само за два дни / БГНЕС

Половин тон нелегално уловен калкан е бил задържаха по родното Черноморие само в първите два дни на тази седмица. Това обяви във Варна Драгомир Господинов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

От 1 февруари насам са задържани над два тона калкан, уловен от бракониери. Най-голямото задържано количество е 850 кг. край Бургас, отчете още шефът на рибарската инспекция. По думите му установеният бракониерски улов е еднакъв като количество по Южното и Северното Черноморие, а най-често се хващат прекупвачите на риба, или така наречените матрапази.

За сравнение установеното количество нелегален калкан за цялата 2011 г. в наши води е едва 27 кг. В момента има забрана за улов на деликатесната риба, за която страната ни има и квота от 42 тона за тази година, припомни Господинов. По думите му няма данни от началото на годината в наши териториални води да са били задържани турски рибари.

По последни данни на Института по океанология, към момента наличният ресурс на калкана край бреговете на България и Румъния е около 250 тона. Няма опасност от изчезване на цацата. Не е застрашена и популацията на черноморската акула.

Доста висока е популацията на делфините в родни води. За установяване на приблизителното количество е възложено проучване на Института по рибни ресурси. Обмисля се и поставяне по даляните на устройства за ехолокация. Целта е делфините да бъдат предупреждавани и да не попадат в мрежите, което е основната причина за смъртта им.

Шефът на родната рибарска агенция е във Варна за участие в работна среща с представители на Европейската комисия, шефовете на рибарството в Румъния, както и представители на Гранична полиция на двете държави и варненски браншови организации. Обсъждат се правилата, условията за риболов и опазване на рибните ресурси в Черно море. Очаква се да бъде подписано споразумение със северната ни съседка за уеднаквяване на контрола по отношение на задължителните документи за риболов. Предвижда се в случай на нарушение край брега на съседната страна, рибарите да бъдат санкционирани според законодателството в родината си.

Други новини от Варна