/ Георги Димитров
Заплатите в МВР имат нужда от повишение и сме обявили категорично, че политическото ръководство заставаме зад справедливите искания на синдикатите. Това обяви зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев по повод готвения от полицейските синдикати протест.

По-рано в понеделник Синдикалната федерация на служителите в МВР и Синдикатът на служителите в затворите в България призоваха работещите в системата на 3 юни да излязат на мълчалив протест пред сградите, в които изпълняват задълженията си. Също така те организират национален протестен митинг на 12 юни.

Полицейските служители подновяват протестите през юни

"Всички виждаме каква е обстановката и с досегашните доходи става много трудно. Но, има неща, които в рамките на нашето министерство не можем да решим. По отношение на планираните реформи нещата вървят много ритмично и голяма част от нещата вече са изпълнени. Разбирате обаче, че дълбока реформа в МВР със сигурност ще отнеме повече от половин година", категоричен бе Темелакиев.

Социалният диалог със синдикатите никога не е прекъсван, увери още той.

Полицаи и надзиратели прекратяват палатковия протест

Стоян Темелакиев заяви, че е необходимо увеличение на бюджета на силовото министерство, което да позволи изплащане на по-високи трудови възнаграждения. Но, това може да стане само с решение на правителството. "Всички чакаме актуализацията на бюджета. Казвам, че е възможно да има повече пари, но не мога да се ангажирам от кога и с колко процента ще бъде увеличението", обясни зам.-министърът.