Полицията не кръщава операции на съдии, Цветанов уважавал съда
Полицията не кръщава операции на съдии, Цветанов уважавал съда / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Полицията не кръщава операции на съдии, Цветанов уважавал съда
49705
Полицията не кръщава операции на съдии, Цветанов уважавал съда
  • Полицията не кръщава операции на съдии, Цветанов уважавал съда

МВР не може да си помисли да кръщава операции с имена на съдии. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов след откриването на семинар на тема „Противодействие на корупцията”. По повод становището на Съюза на съдиите във връзка с името на операция Р.А.Л.И.Ц.А., при която полицията задържа четирима души за изнудване. Сред тях беше и Валентин Янев-Бореца.

Цветанов коментира, че абревиатурата на операцията отговаря на профила на задържания. Името, което МВР избра, няма нищо общо със съдия Ралица Манолова, както се тълкува в общественото пространство, коментира още той.

Вътрешният министър изтъкна, че се отнася с огромен респект и уважение към българския съд.

Още при провеждането на акцията МВР обясни, че името на операцията е абревиатура от думите - Рекет, Алчност, Лицемерие, Изнудване, Цинизъм и Анархия.

Полицията не кръщава операции на съдии Цветанов уважавал съда
netinfo

Преди 7 месеца полицията залови група от 10 души при опит да оберат клон на банка в столицата. Полицейската акция бе кръстена от МВР "Защитените", тъй като задържаните имали богато криминално минало и на няколко пъти били освобождавани от съда. Тогава вътрешният министър каза: "За бъдещ период от време, при подобни лица, ние ще назоваваме операциите на съдиите, които са променили мярката "парична гаранция" за тежките заболявания, за които са били освидетелствани съответните лица".

Съюзът на съдиите в България изрази безпокойство от опасно насаждане на агресия срещу съда от представители на изпълнителната власт по повод акцията "Р.А.Л.И.Ц.А.".

От Съюза аргументираха притесненията си като припомниха, че мярката за неотклонение „домашен арест” на един от задържаните при акцията - Валентин Янев-Бореца, е била изменена от петчленен съдебен състав на Софийски градски съд с председател съдия Ралица Манолова, включващ освен съдиите и трима граждани съдебни заседатели. Прокуратурата се е съгласила със законността на променената мярка за неотклонение и не е протестирала определението на съд.

В становището, което разпространи Съюзът посочи още, че операция „Р.А.Л.И.Ц.А.” е опасен прецедент, който не може да отмине с примирение, тъй като това би било в противоречие с професионалното достойнство и морал. С тази акция, според съюза, се давал ясен знак на съдиите, че ако вземат решение, което не се харесва на МВР, срещу тях ще последва поименна агресивна и манипулативна атака.

На 26 януари антимафиоти проведоха операция „Р.А.Л.И.Ц.А” под ръководството на специализираната прокуратура. В рамките на операцията бяха заловени общо четирима души за изнудване. Трима от тях се оказаха криминално проявени за изнудване и рекет, като един дори излежал присъда за убийство. Четвъртият беше непознат на полицията. Групата беше задържана в в района на кв. „Горубляне” в момент, когато получавали поисканата сума от 3000 лева.

Във връзка с критиките към работата на съдия Мирослава Тодорова, Цветанов коментира, че никога не е настоявал тя да бъде разследвана. По думите на министъра, забавянето на мотиви по случая с наркобоса Васил Маникатов, може да се тълкува или като професионална небрежност, или остава усещането за нещо друго.