Полицаи се събраха на протести в няколко града в страната
Полицаи се събраха на протести в няколко града в страната / DarikNews.bg, Sofia Photo Agency, архив

Полицаи се събраха на протест в центъра на София. Той е част от организираните в няколко града протести на служители на реда. Те се обявяват срещу внесените промени в Закона за МВР, в които е записано, че при пенсиониране на новопостъпили служители няма да се получават 20, а 12 заплати, както и че отпуските им ще бъдат намалени с пет дни.

Проектозаконът за МВР е дискриминационен, заяви синдикален лидер

Протестите в цялата страна са организирани от Синдикалната федерация на служителите в МВР. Първите две прояви бяха във Варна и Бургас, а днес освен в столицата протести има в Плевен, Пловдив и Гоце Делчев.

Протестиращите не са съгласни и с друго предложение - националната пожарна да бъде преобразувана в агенция.

Полицаи се събраха на протести в няколко града в страната
netinfo

50-тина служители на пловдивската полиция излязоха на протест

Десетки служители на реда се събраха и пред сградата на Областната дирекция на МВР в Пловдив, за да изразят недоволството си от готвените промени в Закона на МВР. Точно в 18.30 ч. полицаите се отправиха към кръстовището на "Чифте баня", където раздаваха брошури на пловдивските шофьори, с исканията си и с готвените промени, с които не са съгласни.

"С поредните предложени промени в Закона за МВР правителството твърди, че провежда реформа, а всъщност предложеният проектозакон НЕ предвижда повишаване на ефективността на МВР, нито повишаване качеството на услугата "обществена сигурност". Проектозаконът НЕ насърчава, а напротив - възпрепятства професионалното обучение и кариерно развитие на служителите и НЕ предлага перспектива за бъдещи инвестиции в материално-техническата база", се казва в позицията на униформените, представена в листовката.

Според протестиращите проектозаконът не отговаря на заявената от министър Румяна Бъчварова необходимост от коренна промяна в отношенията между гражданите и служителите на МВР и насърчаване на партньорството между тях.

Реформи не се правят с орязване на бюджета

"Смятаме, че орязването на обезщетенията при напускане на системата няма да доведе пряко до осигуряване на финансов ресурс за подобряване на материалната база в краткосрочен план, а създаването на две нови агенции и извеждането на пожарникарите и спасителите от състава на МВР ще доведе до излишно раздуване на числеността на административния персонал, която пък ще погълне значителна част от текущия бюджет", заявяват още полицаите.

Първи на улицата в знак на протест срещу планираните промени, излязоха полицаите от Варна, които се събраха вчера вечерта пред сградата на общината. Примерът им бе последван от колегите им от Бургас.

Във вторник в парламента ще се състои обществена дискусия между ръководството на МВР, синдикати и представители на граждански организации по повод внесения за обсъждане проект за изменение на Закона за МВР.

Полицаи се събраха на протести в няколко града в страната
netinfo

Полицаи в цивилни дрехи се събраха тази вечер на мълчалив протест и пред паметника на Васил Левски в центъра на Кърджали.

Източник: БТА