50-тина служители на пловдивската полиция излязоха на протест
50-тина служители на пловдивската полиция излязоха на протест / Снимки: Диляна Петрова Дарик Радио Пловдив

50-тина служители на реда се събраха пред сградата на Областната дирекция на МВР в Пловдив, за да изразят недоволството си от готвените промени в Закона на МВР. Точно в 18,30 часа полицаите се отправиха към кръстовището на „Чифте баня”, където раздаваха брошури на пловдивските шофьори, с исканията си и с готвените промени, с които не са съгласни.

50тина служители на пловдивската полиция излязоха на протест
netinfo

50тина служители на пловдивската полиция излязоха на протест
netinfo

„С поредните предложени промени в Закона за МВР Правителството твърди, че провежда реформа, а всъщност предложеният проектозакон НЕ предвижда повишаване на ефективността на МВР, нито повишаване качеството на услугата „обществена сигурност”. Проектозаконът НЕ насърчава, а напротив – възпрепядства професионалното обучение и кариерно развитие на служителите и НЕ предлага перспектива за бъдещи инвестиции в материално-техническата база”, се казва в позицията на униформените, представена в листовката.

Според протестиращите, проектозаконът не отговаря на заявената от министър Бъчварова необходимост от коренна промяна в отношенията между гражданите и служителите на МВР и насърчаване на партньорството между тях.

50тина служители на пловдивската полиция излязоха на протест
netinfo

„Смятаме, че орязването на обезщетенията при напускане на системата няма да доведе пряко до осигуряване на финансов ресурс за подобряване на материалната база в краткосрочен план, а създаването на 2 нови агенции и извеждането на пожарникарите и спасителите от състава на МВР ще доведе до излишно раздуване на числеността на административния персонал, която пък ще погълне значителна част от текущия бюджет”, заявяват още полицаите.

Първи на улицатав знак на протест срещу планираните промени, излязоха полицаите от Варна, които се събраха снощи пред сградата на общината. Примерът им бе последван от колегите им от Бургас. Тази вечер към националния протест се присъединиха служителите на реда от Пловдив, Плевен и Гоце Делчев.

Утре протестните действия продължават в 18,00 часа отново пред сградата на ОД на МВР-Пловдив.