/ Istock
71 проектни идеи за развитие на трансграничните региони на България с Турция и с Република Северна Македония са подадени в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е управляващ орган на двете финансирани с европейски средства програми, съобщиха от министерството.

Първите покани за подаване на предложения по териториалните стратегии на програмите бяха обявени на 23 май т.г. Заявените идейни концепции са в областта на туризма и повишаване на конкурентоспособността на местните икономики в пограничните населени места, цифровия и зеления преход. Това са първите проекти, които ще получат финансиране по новите европейски програми, които насърчават трансграничното сътрудничество.

Интензивен трафик по границите със Сърбия, Румъния и Гърция

Над 8,1 млн. евро ще получат проектите, които кандидатстват по Програма ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България - Северна Македония 2021-2027 г. по мярката „Развитие на привлекателен и целогодишен туристически продукт чрез интелигентни решения, осигуряващи универсален достъп и участие". Подадените проектни идеи предлагат възможности за подобряване на мобилността и свързаността в пограничните региони на България и Северна Македония. Ще се финансират и проекти за брандинг и маркетинг на туристически продукти, повишаване на посещаемостта и засилване на връзките между туризма и природно-културните обекти, както и дейности за намаляване на уязвимостта на услугите в туристическия сектор. Програмният район обхваща областите Благоевград и Кюстендил от българска страна и Североизточен, Източен и Югоизточен регион в Република Северна Македония.

С над 13,4 млн. евро ще бъдат подкрепени проектите, подадени по Програма ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България - Турция 2021-2027 г. Те предвиждат основно засилване на икономическия растеж чрез повишаване на конкурентоспособността на местната икономика, внедряване на мерки за цифрова и зелена трансформация, повишаване на квалификацията на местните жители за заетост и адаптивност към пазара на труда. Ще се финансират и проекти за развитие на туризма чрез разкриване на потенциала на природни обекти в областите Бургас, Ямбол, Хасково и турските провинции Одрин и Къркларели. Целта е стимулиране на регионалния икономически потенциал в по-широк териториален обхват.

Предстои подадените документи да бъдат прегледани от Съветите за управление на стратегиите. Кандидатите с най-добри идеи, които допринасят за постигането на целите и приоритетите на стратегиите, ще бъдат поканени да участват в следващия етап на подбор като изпратят пълни проектни предложения.
БГНЕС