Подплатени с евро обувки задържаха митничари от Калотина
Подплатени с евро обувки задържаха митничари от Калотина / netinfo

34 750 евро е стойността на всяка от обувките на 40-годишния С.М.М. Той се опита да пренесе през Митнически пункт Калотина сумата от 69 500 евро. Валутата е открита от при щателна митническа проверка на багажа на кюрд с немски паспорт. Той пътувал транзитно през България с автобус по редовна линия от Турция за Германия.

Голямата част от парите с в банкноти от по 100 евро, а останалите - от 50, 200 и 500 евро. Шестте пачки били увити във вестници и напъхани в чифт обувки. Пред разследващите немският гражданин от турски произход обяснил, че парите е получил безвъзмездно от родителите си.

Митничарите открили парите при проверка на личния багаж на пътника. Той пътувал с автобус по редовна автобусна линия до Германия, но предпочел да скрие парите вместо да ги обяви, уточнява Агенция „Митници". Сумите над 10 000 евро включително следва да се обявят пред митническите власти. Няма такса за попълването на валутна декларация, припомнят от Агенция „Митници".

Работата по случая продължава. Предстои да бъде установена точната сума и банкнотите да бъдат описани. Срещу нарушителя ще бъде съставен акт за валутно нарушение. В хода на дознание се очаква да бъде установено и за какво са е трябвало да послужат парите. По-често големи недекларирани суми българските митничари откриват у пътници, които пътуват от Западна Европа към Турция.