/ iStock/Getty Images
Министърът на финансите Кирил Ананиев и посланикът на Кралство Нидерландия в България Беа тен Тъшър подписаха днес в Министерството на финансите нова Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане с данъци на доходите и предотвратяване на отклонението и заобикалянето на данъчното облагане в двете държави. Това съобщи пресцентърът на Министерството на финансите.

Действащата досега Спогодба е от 1990 г., като е подписана в условията на различни икономически отношения между двете страни и при действието на различна правна регламентация в българското законодателство в областта на данъците. Сключването на новата Спогодба се налага и заради актуалните промени в областта на международното данъчно облагане, инициирани от държавите от Г-20 и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за противодействие на свиването на данъчната основа и прехвърлянето на печалби. Новите насоки в тази област се съдържат в Проекта "Свиване на данъчната основа и прехвърлянето на печалби" (Base Erosion and Profit Shifting - BEPS), пише в съобщението.

Данъчните правила, възприети в проекта на Спогодба, са съобразени с действащото българско данъчно законодателство и съвременните принципи и развитие в международното данъчно облагане, отразени в актуалния Модел на данъчна спогодба на ОИСР. Подобен тип спогодби са важен елемент от междудържавната договорна база и са от общ икономически интерес, тъй като водят до стимулиране на стопанската и инвестиционната дейност между държавите, допълват от финансовото министерство.