Подновяват делото срещу Хасан Азис за Водното огледало
Подновяват делото срещу Хасан Азис за Водното огледало / снимка: DarikNews.bg

Делото срещу единствения обвиняем за т.нар. Водно огледало, кметът на Кърджали Хасан Азис, се възобновява, съобщи самият градоначалник. Стана ясно, че постановлението му е връчено на 19 януари.

Азис е обвинен в опит за заблуда на двама министри в правителството на тройната коалиция - на строителството Асен Гагаузов и на финансите Пламен Орешарски, относно цената на парцел, прилежащ до поречието на канала в рамките на града.

В кореспонденцията, която се разменяше тогава между община и Министерски съвет, парцелът бе оценен на десетократно по-голяма стойност.

Интересното е, че оценителят не е привлечен като страна по делото, коментира Хасан Азис.

Делото бе прекратено от Софийския районен съд на 29 юни 2011 г. и върнато за доразглеждане в прокуратурата, за прецизиране на обвинителния акт.

Новото обвинение било изчистено от много детайли и вместо на 10, каквото било в първоначалния вариант, сега се помествало на 2 листа, посочи Хасан Азис. Той ще настоява делото да се води в Кърджали и да бъде отворено за обществеността.

"Но понеже това едва ли ще стане, ще ми се наложи да вкарам в употреба книжката си за автобус и да пътуваме заедно до София с всички кърджалийци, желаещи да присъстват на съдебните заседания", каза още кметът на Кърджали Хасан Азис.