/ iStock/Getty Images
Министърът на околната среда и водите Асен Личев съобщи, че е подготвил решение на Министерски съвет, с което да се забрани вносът на отпадък с код 191212. Това съобщи министър Личев, който участва в заседание на Временна комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет през последните 5 години.

Министър Личев информира, че целта на постановлението е да се забрани вносът на боклук, който по описание можел само да се изгори или да се депонира. Той посочи, че все още не е ликвидиран проблемът с италианския боклук и обясни, че 230 тона в момента се намират в площадката на Бобов дол, а други 8 хиляди тона се намирали в площадката в Плевен.

Огромен пожар избухна в депото за строителни отпадъци край Хасково (СНИМКИ)

"Ние не можем да го ликвидираме. Приканваме непрекъснато италианските власти да си го вземат, но те ни казват, че имат документи и са го внесли съвсем легално", коментира Личев.

Той посочи, че докато той е министър, никога няма да разреши този боклук да бъде изгорен. Служебният министър съобщи, че документите са дадени на компетентните органи за разследване.