Плевнелиев: България няма послушен и зависим президент
Плевнелиев: България няма послушен и зависим президент / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Плевнелиев: България няма послушен и зависим президент
59618
Плевнелиев: България няма послушен и зависим президент
  • Плевнелиев: България няма послушен и зависим президент

Избирането на Венета Марковска за конституционен съдия щеше да бъде голям провал, смята президентът Росен Плевнелиев. Той беше категоричен, че изборът на конституционен съдия не трябва да бъде плод на политически договорки и изрази надежда след двете оттеглени кандидатури, третата да е на късмет.

По повод изказването на вътрешния министър Цветан Цветанов, че президентската длъжност е само протоколна, Плевнелиев заяви, че не води лични войни.

Конституцията и правилата трябва да се спазват, за да бъде президентът успешен, добави още Росен Плевнелиев по повод думите на Цветанов: „Аз персонални води не водя, но имам кауза. Моята кауза е да бъда успешен президент на модерна България. Конституцията казва, че в Конституционния съд на България трябва да влязат най-добрите. Имам самочувствието да посоча на българските политици, че Конституцията не е просто само правила и тяхното прилагане. Много е важно да има морал. И все по-често, и по-често, с оглед на идващите избори, аз ще се връщам към темата с морала".

Плевнелиев каза още, че действията му по казуса „Марковска" са показали, че демокрацията в България е жива: „Надявам се, че на всички им стана ясно, че България няма послушен и зависим президент. Има президент, който смята да спазва Конституцията, а в Конституцията пише, че той е надпартиен, той е независим и е президент на всички българи, и на всички партии. Избирането на Марковска в Конституционния съд щеше да бъде наистина сериозен провал за институциите в България. Марковска, първи път, вече трябваше да си извадим много изводи. След това се появи втори подобен казус с Гугушева. Много е важно да знаем, че изборът в Конституционния съд не може да бъде плод на договорки между политически партии. Надявам се от третия път, с цялото уважение на всички политически партии, парламентарно представени, и на парламента, да направят една процедура, в която да има няколко достойни кандидатури".

Президентът добави още, че подкрепя решението на Съвета на министрите на ЕС да не определи дата за започване на преговорите за влизане на Македония в Съюза.

„Днес нямаме никакви проблеми с хората в Македония, човешките контакти са перфектни и подаваме ръка на управляващите в Скопие", допълни Плевнелиев.

Президентът Росен Плевнелиев присъства на церемонията по награждаването на „Най-зелените градове в България", организирана от Дарик радио и екоминистерството.