Петър Берон ще напусне ПГ Атака
Петър Берон ще напусне ПГ Атака / netinfo

Заместник-председателят на Народното събрание и кандидат за президент Петър Берон ще депозира утре в деловодството на парламента заявление за напускане на парламентарната група на "Атака". 

"Основният мотив за решението ми да напусна парламентарната група на "Атака" е, че не мога да приема политическата практика на партия "Атака" и на нейния лидер Волен Сидеров", каза Петър Берон. По думите му той остава верен на принципите, с които е влязъл в парламента и които съвпадат с тези на "Атака", но не може да приеме това, което Волен Сидеров пропагандира.

"Превръщането на една партия в еднолична фирма е неприемливо за мен", заяви Берон. Положих много усилия, в продължение на повече от година проявих търпение и водих разговори, но пребиваването ми в парламентарната група на "Атака" повече е неприемливо, допълни той.

На въпрос дали решението му да напусне парламентарната група на "Атака" е свързано с участието му в кандидатпрезидентската надпревара в конкуренция с Волен Сидеров, Петър Берон отговори отрицателно.

"Научих, че Волен Сидеров ще се кандидатира за президент от медиите, членовете на парламентарната група на "Атака", които не са членове на партията, не бяха уведомени за това по надлежния ред, както е нормално", допълни Берон.

Попитан дали са водени разговори за създаването на нова парламентарна група, тъй като с него независимите депутати в 40-то Народно събрание ще станат 12, Петър Берон каза, че има възможност за нова група, но едва ли сега е времето за нейното създаване. Трима от независимите депутати са представители на Демократическата партия, която има различни политически ценности от нашите, допълни той. За формирането на нова парламентарна група са необходими 10 членове според правилника на парламента.

Петър Берон е деветият депутат, който е напуснал или е изключен от "Атака". Йордан Величков, Христо Величков, Станчо Тодоров, Владимир Кузов, Минчо Христов и Павел Чернев бяха изключени от парламентарната група на "Атака", а Петър Манолов и Стела Банкова я напуснаха сами.

От 21 депутати в началото на мандата на 40-то Народно събрание групата на "Атака" остава най-малката група в парламента - с 12 членове.