/ Правителствена информационна служба
Той заяви, че финалната версия на Плана за възстановяване и развитие е абсолютно готова
"Най-накрая имаме механизъм, който засилва контрола върху главния прокурор. Това става със съдия, който временно ще заеме ролята на разследващ прокурор и след това ще бъде върнат като съдия, за да няма конфликт на интереси", заяви премиерът Кирил Петков по време на редовното заседание в МС.

"Искам да поздравя всички, които работиха толкова много за Плана за възстановяване и развитие. Вече можем да кажем, че финалната версия е абсолютно готова", подчерта Петков. 

Той открои няколко акцента от него. "Гарантира енергийната сигурност на България, запазваме пълния капацитет на Маришкия басейн и сме изцяло в рамките на зеления преход. Правим реформа и в антикорупционната комисия и големи реформи в процеса за извършване на обществени поръчки", посочи премиерът. 

Той заяви, че ще бъде увеличен общият размер на средствата към бизнеса.

Петков коментира и темата за българите на кораба в Мариупол. "Българското правителство и българските служби работят ежечасно и на всеки 3 часа ми дават информация какво се случва. Хората там са в добро състояние, имат храна и вода за още 10 дни. Проблемът е, че има 260 метра от кораба до оградата. Там има скривалище, в което все още има бойни действия и тази сутрин е имало стрелби. Това означава, че тези 260 метра не са безопасни да бъдат преминати от никой. В момента, в който този коридор стане зелен, имаме пълна организация българските моряци да бъдат изведени от там.