/ БГНЕС
„За мен няма разлика между различните власти - централна, общинска, местна - всички хора сме заедно и само така може да постигнем всички неща, които сме обещали на тези, които са ни се доверили“, това заяви министър-председателят Кирил Петков по време на откриването на дискусионен форум "Бъдещето на Европа и България през призмата на кризата" на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

По думите му цяла Европа е затруднена заради енергийна криза и недоволството от инфлацията се вижда навсякъде, „но заедно се справяме до момента сравнително добре“. Премиерът благодари на общините, че въпреки сложната ситуация в целия свят и у нас, не е чул "мрънкане".

"Растежът на икономиката ни 4.5% в тази безпрецедентна криза. 4.5% реален растеж. Едновременно с това имаме много високи показатели в индустриалното производство, имаме и сравнително сериозни победи", посочи Петков.

Той заяви, че у нас още от днешния ден и през следващите седмици проектите от Плана за възстановяване и развитие тръгват.

Относно европрограмите премиерът посочи, че са подадени на 11 май и се очаква следващата седмица те да бъдат одобрени. "Заедно ресурсът, който ще имаме, е 48 милиарда. Това е безпрецедентно количество средства, които ако ги изразходваме правилно, България може да бъде съвсем различно място", допълни Петков. 

„Като премиер на България ви обещавам, че няма да има разлика кметът от коя политическа сила е. Всички сме българи. Няма да има разлика, няма да има делене. Разпределението на средствата ще бъде поравно и прозрачно. Независимо кой кого харесва. Да няма никой изостанал назад. Между прозрачност и равнопоставеност и работа заедно се надявам, че ще имаме безпрецедентен успех в развитието на България. А изчиствайки системата от корупцията, тези средства ще отидат, където трябва“, посочи Петков.

"Общините са най-важната част от управлението на България, защото вие сте най-близо до хората. Разчитаме изцяло на вас  да направим тези реформи, тази смяна на мислене как изразходваме средствата заедно. Ако успеем, ще се поздравим, че България няма да е същата само след няколко години", заяви още министър-председателят Кирил Петков на форума на Националното сдружение на общините в Република България (НСОР).

Гласът на България ще се чува силно оттук нататък, допълни той.