/ БГНЕС
Българският премиер Кирил Петков и неговият македонски колега Димитър Ковачевски имаха среща в Мюнхен, където се провежда Мюнхенската конференция по сигурността (МКС) - голяма среща на световните лидери в областта на отбранителната политика, предаде БГНЕС.

Ковачевски: Диалогът със София ще доведе до взаимно приемливи решения

От българска страна в срещата участваха министърът на външните работи Теодора Генчовска, съветникът на премиера Весела Чернева и началникът на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова. От македонска страна присъстваха външният министър Буяр Османи и вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич.

"Участниците в срещата изразиха удовлетворението си от динамизирането на двустранното сътрудничество, което става чрез реализацията на концепцията на дейността на работните групи и конкретните действия и предложения, които са получени от тяхната работа", съобщиха от правителството в Скопие.

България и Северна Македония засилват обмена между ученици и студенти

"Двамата премиери оценяват положително работата на експертните групи и пряката комуникация, както и секторното партньорство, което е ефективен метод за задълбочаване на отношенията и вдигането на нивото на политическия диалог. Двамата изразиха надеждата, че сътрудничеството и диалога допринасят най-много за ползите на гражданите и водят до решения за общото европейско бъдеще", се казва още в информацията от правителството в Скопие.

След срещата Буяр Османи съобщи, че "следващата среща на смесената българо-македонска историческа комисия ще се състои на 24 и 25 февруари в София". Той изрази надеждата, че "комисията ще продължи да работи в конструктивна атмосфера и ще демонстрира откритост и добра воля за напредък и откриването на перспективи".

Работи се усилено по новото трасе до бъдещия ГКПП „Клепало“

По време на срещата стана ясно, че търговският обмен между двете държави през 2021 г. е достигнал почти 900 млн. долара.

Участниците в разговора обсъдиха и сигурността в региона, Западните Балкани и Европа. "Всички се съгласихме, че евроатлантическата ориентация е източник и гарант за общата сигурност", каза още Буяр Османи.
БГНЕС