/ БГНЕС
В телефонен разговор с министър председателя на Холандия Марк Рюте, премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски го е информирал, че държавата продължава с прилагането на европейските стандарти в реформите, както и за новата динамика в диалога и откритата комуникация с министър-председателя на България Кирил Петков, съобщават от пресцентъра на правителството на Република Северна Македония.

По време на телефонния разговор двамата са се съгласили, че диалогът Скопие-София ще даде взаимно приемливи решения на отворените въпроси и за двете държави и ще ускори вземането на решение за провеждане на първата Междуправителствена конференция на Северна Македония с ЕС, която се очаква да има положително въздействие за целия регион на Западните Балкани.

Владо Бучковски: Няма да влезем в ЕС, ако цената е да признаем Гоце Делчев за българин

Премиерът Ковачевски е информирал Рюте и за актуалните политически процеси в Република Северна Македония, особено по отношение на световната енергийна криза и подкрепата на правителството за смекчаване на последиците от нея за гражданите.

Ковачевски е изказал специална благодарност за силната и непрекъсната подкрепа на Холандия по отношение на стремежите на Северна Македония за членство в Европейския съюз.
БТА